Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Konseyi Gözlem Heyeti: “Seçim ortamı özgür ve adil olmasa da demokrasiniz dirençli”

31 Mart Yerel Seçimlerini gözlemleyen Avrupa Konseyi heyeti, Türkiye’nin Avrupa değerleri ve ilkeleriyle uyumlu, özgür ve adil bir seçim ortamına sahip olmadığı değerlendirmesi yaptı. Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi üyesi 20 ülkeden 22 kişilik gözlemci heyetinin başkanı Andrew Dawson, demokratik bir seçim ortamı için ilk koşulun ifade özgürlüğünün tam anlamıyla sağlanması olduğunu, ancak Türkiye’de vatandaşlar ve gazetecilere yönelik ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı uygulamaların varlığına tanıklık ettiklerini söyledi. İngiliz temsilci, 31 Mart Yerel Seçimleri öncesinde ve hemen sonrasında gazetecilerin haber ve yorum yaparken “işten atılma ya da cezaevine girme korkusu” yaşadıklarına dair gözlemlerini örnek verdi; medyanın partilerin seçim kampanyalarını eşit olarak yansıtamadığına da dikkat çekti.

Kampanyaların eşit koşullarda yürütülmesi için adil ve makul bir hukuki çerçevenin yaratılamamış olduğunu belirten Dawson, devlet kaynaklarının tek bir siyasi parti için kullanılmasını da eleştirdi. Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Heyeti Başkanı Dawson, yine de, seçim sonuçlarına göre birçok siyasi partinin kazanmış olmasının Türk demokrasisi açısından “umut verici” olduğunu kaydetti. Katılımın yüksek olmasının da sevindirici olduğunu belirten Dawson, “Birçok partinin seçime girerek başarılı olmuş olması Türkiye demokrasisinin dirençli olduğunu gösteriyor” dedi.

Ankara’da basın toplantısı düzenleyen Dawson, Türk hükümetine 31 Mart Yerel Seçimlerini normalleşme politikalarına dönüş için bir fırsat olarak kullanma çağrısı da yaptı. Dawson, “Dün seçilen yerel temsilciler Avrupa Yerel Yönetimler Şartı’na uygun şekilde görevlerini yapabilmeli. Bu seçimler Türkiye’de doğrudan demokrasi prensibinin tam olarak uygulanması için bir şans veriyor. Lütfen bu fırsatı değerlendirin” dedi.

Avrupa Konseyi seçim gözlem heyeti, 140 seçim bürosunda gözlem yaptıklarını, Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Erzurum ve Diyarbakır’da seçim sürecini baştan sona izlediklerini açıkladı. Heyet bazı bölgelerdeki istisnai durumlar dışında, yetkililerin görevlerini yerine getirdiklerini, seçim sürecini şeffaf bir şekilde izlediklerini kaydetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.