Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo: S-400’ler konusunda bir yol bulacağımıza eminim

Türkiye ve ABD Dışişleri bakanlarının Washington’da yaptıkları görüşme öncesinde, iki taraftan yapılan açıklamalarla tırmanan S-400 / F-35 krizinin seyri görüşme ertesinde değişmiş görünüyor. Hem ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo hem de Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün ayrı ayrı düzenledikleri basın toplantılarında tansiyonu düşük tuttu.

Pompeo: Çözüm için bir yol bulacağımıza eminim

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Türkiye’nin Rusya’dan satın almayı planladığı S-400 hava savunma sistemi konusundaki anlaşmazlığın çözümü konusunda ilerleme sağlanacağına inandığını söyledi.  Washington’da düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları toplantısı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Pompeo, “Amerika ve Türkiye’nin birlikte daha yakın çalışabileceği büyük fırsatlar var. Dün Türk Dışişleri Bakanı ile iyi ve uzun bir görüşmem oldu. Bir yol bulacağımızdan eminim” diye konuştu. Pompeo, bakanlığının Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmenin içeriğine dair yayınladığı açıklamanın ise arkasında durdu; “Satırı satırına doğru” dedi.  

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, Pompeo’nun, Suriye’nin kuzeydoğusuyla ilgili devam eden müzakerelere verdiği desteği ifade ettiği ancak bölgedeki tek taraflı Türk askeri harekatının olası yıkıcı sonuçları konusunda Türkiye’yi uyardığı belirtilmiş; Serkan Gölge’nin de aralarında bulunduğu ABD vatandaşlarının ve Türkiye’deki yerel konsolosluk çalışanlarının haksız yere tutuklandığı vurgusuyla davaların hızla çözülmesinin istendiği kaydedilmişti. Türk Dışişleri ise bu açıklamanın görüşmenin içeriğini yansıtmadığını savunmuştu. 

Çavuşoğlu: ABD’nin tekliflerini de değerlendireceğiz

Washington’daki temaslarını tamamlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da dün bir basın toplantısı yaptı ve ABD’nin teklif ettiği Patriot füze sistemleri ile ilgili görüşmelerin ve pazarlıkların sürdüğünü kaydetti. Çavuşoğlu bir soru üzerine S-400’ler konusunda Rusya ile anlaşmanın çoktan yapıldığını yineledi, ama bundan sonraki aşamada ek olarak ABD’nin tekliflerini de değerlendireceklerini kaydetti. Çavuşoğlu şöyle konuştu: “S-400 konusu, bitmiş bir konu. Bizim daha fazla hava savunma sistemine ihtiyacımız var. Patriot da almak isteriz, müttefikimizden almak isteriz ama burada tabii müzakere edeceğiz, ortak bir noktada anlaşacağız.”

Çavuşoğlu, Washington’ın S-400’lerden dolayı F-35 savaş uçaklarının teslimatına karşı çıkması ve Türkiye’yi programdan çıkarma ihtimaliyle ilgili olarak ise, bu kaygıları gidermek için ABD ile ortak çalışma grubu kurma teklifini de yineledi.

Pentagon: Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması üretimi azaltır

Ancak Çavuşoğlu’nun açıklamalarından kısa süre sonra ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’dan ortak teknik çalışma grubu oluşturulmasının gerekli görülmediği açıklaması geldi. Pentagon sözcüsü Eric Pahon, “Teknik çalışma grubu bu aşamada gerekli değil, ABD’nin çözüm için değerlendirmeye aldığı bir yol değil” dedi.

Pentagon hafta başında, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 savunma sistemlerini satın almasına tepki olarak F-35 savaş uçaklarına ait parçaların sevkiyatını askıya aldıklarını açıklamıştı.

Amerikan Savunma Bakanlığı perşembe günü ise, Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasının üretim süreci üzerindeki etkisine dair bir değerlendirme yaptı. ABD Temsilciler Meclisi’nin Silahlı Hizmetler Komitesi’ne bilgi veren Pentagon’da F-35 programından sorumlu Amiral Mathias Winter, “F-35 parçalarının yüzde 6 ila 7’lik bir kısmını üreten Türkiye’nin programdan çıkarılması, gelecek iki yıl içinde 50 ila 75 kadar daha az uçak üretilmesine yol açar” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.