Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ekrem İmamoğlu: “Seçimi kaybettiklerini kabul etmek istemiyorlar” – Canan Coşkun’un izlenimleri

Canan Coşkun ve Gamze Elvan’ın izlenimleri

AKP’nin İstanbul’un pek çok ilçesinde büyükşehir belediye başkanlığı seçimine ilişkin oyların yeniden sayılmasıyla ilgili itirazları sürerken Ekrem İmamoğlu, İstanbul’daki ziyaretlerine hız kesmeden devam ediyor. Seçim kampanyasını AKP’nin etkin olduğu ilçelerden başlatan İmamoğlu, seçildikten sonra da ziyaretlerinde aynı yöntemi takip ediyor. İmamoğlu bugün, bu kapsamda AKP’nin yüzde 53 oranında oy aldığı Fatih’deydi.

İmamoğlu, ilçedeki turunu Fatih Camii’nden başlattı. Burada Cuma namazı kılan İmamoğlu, cami çıkışında çoğunlukla sevgi gösterileriyle karşılaştı. Avluda bulunan bir anne, çocuğunu İmamoğlu’nun kucağına verirken, başka biri CHP’yi eleştiriyordu.

İmamoğlu, camiden çıktıktan sonra avlunun yakınındaki Gazi Osman Paşa ve Fatih Sultan Mehmet Han türbelerine gitti. Buraya doğru ilerlerken bir kadın, “Oyumu sana vermedim ama hayırlı olsun” diye seslendi. İmamoğlu, Fatih Camii’nin avlusundan çıktıktan sonra kapının yanındaki kermese uğradı ve orada bulunan kadınlarla sohbet etti. İmamoğlu’na burada da bir kadın “Allah senin yolunu açık etsin” diye bağırdı.

Camiden çıkan İmamoğlu, yakın mesafede bulunan Kadınlar Pazarı’na gitti. Öğle yemeği için pazarın girişinde bulunan bir lokantaya giren İmamoğlu, burada da yine ilgiyle karşılandı. Alkış ve tezahüratların yükseldiği lokantada, insanlar İmamoğlu’yla birlikte fotoğraf çektirmek için sıraya girdi.

Ekrem İmamoğlu, yemeğini yedikten sonra lokantanın yanında gazetecilerin sorularını yanıtladı. İmamoğlu soruları yanıtlarken insanlar ona sevgi göstermek için yanına ulaşmaya çalışıyordu.

“Seçimi kaybettiklerini kabul etmiyorlar”

Cuma namazının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Ekrem İmamoğlu şunları söyledi:

“Seçimi kaybettiler, kaybettiklerini biliyorlar. Biz de kazandığımızı biliyoruz. Bunu kavramak ve kabul etmek istemiyorlar. Bu seçimde başarısızlığın sebebini araştırsalar hem kendilerine hem de memleketlerine faydalı olurlar. İster sağdan sola saysınlar, ister soldan sağa saysınlar inanın bir şey değişmeyecek. Matematik ortada, istatistik ortada. Hiçbir şeyin değişmeyeceğinin özellikle altını çizmek istiyorum. Kaybetmek bu kadar zor mu, Allah aşkına? 1994’te geldiniz, seçildiniz. İnsanlar size bu oyu verdi. Nezaketle bu süreç size teslim edildi. Teslim etmeyi bilin ya, Allah aşkına!”

“Belediye meclisi ile uyumlu şekilde çalışacağız”

İmamoğlu, belediye meclisindeki Cumhur İttifakı çoğunluğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da şöyle yanıt verdi:

“Biz, yönetmeyi beceririz. Hiç kuşkuları olmasın. Belki, şöyle düşünüyor olabilirler. Başka siyasi anlayışla yönetme kabiliyeti konusunda kendi partilerinde böyle bir eksiklik olabilir ama benim ruhumda böyle bir eksiklik yok. O kadar şeffaf bir yönetimi İstanbul’la buluşturacağız ki, İstanbul’un 39 belediye başkanı da bizimle çok eşit bir biçimde İstanbulluya hizmet için çalışacak. Eğer İstanbul’a değil de başka bir şeylere hizmet söz konusuysa da bu açıkça vatandaşın önünde cereyan edecek. Benim elim kolum bağlı değil. Ben, sırtımı 16 milyon insana yaslayacağım. Meclisteki herkesi çalışmaya davet edeceğim. Onlarla beraber uyumlu bir şekilde süreci yöneteceğiz. Kendileri de şahit olacaklar. Türkiye’nin demokratikleşme anlamında, yerelden başlayacak ciddi bir yenilenmiş demokrasi hikayesinin de merkezi olacak İstanbul. Bunu başarabiliriz. Benim ruhum buna çok uygun. Sokakta kimseyi ayrıştırmıyorsak, mecliste de ayrıştırmayacağız.”

“Defteri aldılarsa, gider bir daha yazarım”

Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Anıtkabir ziyaretini eleştiren sözlerine de cevap verdi:

Anıtkabir’e ne zaman fırsat bulsam giderim. Defteri almışlarsa, bir daha gider, bir daha yazarız. Bizim için Anıtkabir’e gitmek çok önemli, değerli. Fırsat buldukça gideceğim. Moral bulmak için gideceğim. Türkiyemizin nasıl varlığını koruduğunu ve Cumhuriyetin nasıl kurulduğunu anlamak için gideceğim. Yine gideriz ve yazarız. Usule bu kadar hassas bakıyorlar, İstanbul’da uygulanan usule neden hiç göz atmıyorlar ya da yorum yapmıyorlar, hayretle takip ediyorum. Onu da düzeltirlerse sevinirim. Hâlâ hiçbir hamleleri yok. Şu anda yaratılan ortamın en büyük sebebi, İstanbul’daki, ilk gece saat 22.00-22.30’da yapılan ‘Kazandık’ açıklamasıdır. Hem de ‘3 bin oyla kazandık’ dediler. Anıtkabir’e yeniden gideriz, yine yazarız. Anıtkabir’e gitmek benim kararımdı. Seçimi kaybetsem de gidecektim aslında. Bu, benim ruhumda saklıydı.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.