Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

38. İstanbul Film Festivali ödülleri sahiplerini buldu

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 5-16 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen 38. İstanbul Film Festivali’nin ödülleri, dün akşam Rahmi M. Koç Müzesi’nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Festivalde ulusal ve uluslararası yarışmalarda toplam 52 film yarıştı.

Uluslararası Altın Lale Ödülü’nü Sinek Kuşu kazandı

Uluslararası Yarışma’nın başkanlığını, ödüllü filmlerin yönetmeni Lynne Ramsay üstlendi. Jüride ayrıca, Kanadalı yönetmen Philippe Lesage, oyuncu Damla Sönmez, İrlanda’nın yeni nesil oyuncularından Moe Dunford ve Berlin Film Festivali Avrupa Film Marketi direktörü Matthijs Wouter Knol da yer aldı.

İKSV eski yönetim kurulu başkanı ve İstanbul Film Festivali kurucularından Şakir Eczacıbaşı anısına verilen Uluslararası Altın Lale Ödülü için bu yıl 10 ülkeden 12 film yarıştı. Bu yılın Altın Lale’si “inceliği, güzelliği, duygusal etkisi ve yetkinliğiyle genç bir kızın dünyadaki yerini ve yaşamında bir pırıltı bulma çabasını çok güzel çizdiği için” Bora Kim’in yönettiği 2018 yapımı Beol-sae / House of Hummingbird / Sinek Kuşu adlı filme verildi.

Uluslararası Yarışma’da Jüri Özel Ödülü, Sudanlı yönetmen Suhaib Gasmelbari’ın yönettiği Talking About Trees / Ağaçlardan Bahsetmek adlı filminin oldu. Jüri, filmden alıntı yaparak “Başarısızlıklar bazen öyle büyük olur ki umut yeşermek zorundadır; ‘dehşete dair suskunluğu ima ettiği için ağaçlardan bahsetmenin neredeyse suç sayıldığı bir dönem’” gerekçesiyle yapıtı ödüllendirdi. Gasmelbari, Sudan’da son 10 günde yaşanan “tarihi değişiklikler” nedeniyle festivale katılamadığını belirten ve “Hartum’dan İstanbul’a selamlar!” şeklinde başlayan bir mesaj yolladı. Film ayrıca, “sinemanın son Don Kişot’larının incelikli ve acı hikâyesini anlattığı” için FIPRESCI Uluslararası Ödülü’nün de sahibi oldu.

En iyi film: Kız Kardeşler (Emin Alper, 2019)

Ulusal Yarışma’da en iyi filme verilen Altın Lale Ödülü için, yapımı 2018-2019 sezonunda tamamlanan 9 film yarıştı.

Ulusal Yarışma’nın başkanlığını, yönetmen ve senarist Ümit Ünal üstlendi. Jüride ayrıca, görüntü yönetmeni Andreas Sinanos, oyuncular Derya Alabora ve Alican Yücesoy ile yazar ve senarist Gaye Boralıoğlu da yer aldı.

Ulusal Yarışma’da en iyi filme verilen Altın Lale’yi Emin Alper’in yönettiği Kız Kardeşler kazandı. Emin Alper törende yaptığı konuşmada, ödülü eşine ithaf ettiğini söyledi.

Onat Kutlar anısına verilen Jüri Özel Ödülü’nü Emre Yeksan’ın yönettiği Yuva alırken, En İyi Yönetmen Ödülü ise Kız Kardeşler filmiyle yine Emin Alper’e verildi.

En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü Kız Kardeşler filmindeki rolleriyle Cemre Ebüzziya, Ece Yüksel ve Helin Kandemir kazandı. En İyi Erkek Oyuncu Ödülü ise Yuva filmindeki rolüyle Kutay Sandıkçı’nın oldu.

Barış Atay’ın yönettiği Aden filmine ise mansiyon verildi.

En iyi ilk film: Nebula (Tarık Aktaş, 2018)

2013 yılında kaybettiğimiz yönetmen ve yapımcı Seyfi Teoman anısına verilen Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü jürisinde Berlin Film Festivali Forum bölümünün program yöneticisi ve küratörü Anna Hoffmann, yönetmen Banu Sıvacı ve oyuncu Elit İşcan yer aldı. Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü’nü Nebula filmiyle Tarık Aktaş kazandı.

Kazananların tam listesi:

ULUSLARARASI YARIŞMA

Altın Lale – Beol-sae / House of Hummingbird / Sinek Kuşu (Bora Kim)

Jüri Özel Ödülü – Talking About Trees / Ağaçlardan Bahsetmek (Suhaib Gasmelbari)

SİNEMADA İNSAN HAKLARI YARIŞMASI

En İyi Film – Diciembres / Decembers / Aralık’ta (Enrique Castro Ríos)

Mansiyon – #Female Pleasure / #Dişil Haz (Barbara Miller)

ULUSAL YARIŞMA

Altın Lale En İyi Film – Kız Kardeşler (Emin Alper)

Jüri Özel Ödülü – Onat Kutlar anısına: Yuva (Emre Yeksan)

Mansiyon – Aden (Barış Atay)

En İyi Yönetmen – Emin Alper (Kız Kardeşler)

En İyi Senaryo Ödülü – Serhat Karaaslan (Görülmüştür)

En İyi Kadın Oyuncu Ödülü – Cemre Ebüzziya, Ece Yüksel, Helin Kandemir (Kız Kardeşler)

En İyi Erkek Oyuncu Ödülü – Kutay Sandıkçı (Yuva)

En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü – Jakub Giza (Yuva)

En İyi Kurgu Ödülü – Ali Aga (Görülmüştür)

En İyi Özgün Müzik Ödülü – Giorgos & Nikos Papaioannou (Kız Kardeşler)

ULUSAL BELGESEL YARIŞMASI

En İyi Belgesel – Tanrı Göçmen Çocukları Sever mi, Anne? / Türkiye (Rena Lusin Bitmez)

Mansiyon – Baştan Başa / Türkiye (Aylin Kuryel, Fırat Yücel)

SEYFİ TEOMAN EN İYİ İLK FİLM ÖDÜLÜ

En İyi İlk Film – Nebula (Tarık Aktaş)

ULUSAL KISA FİLM YARIŞMASI

En İyi Kısa Film – Avarya (Gökalp Gönen)

FIPRESCI ÖDÜLLERİ

Uluslararası Yarışma’da – Talking About Trees / Ağaçlardan Bahsetmek (Suhaib Gasmelbari)

Ulusal Yarışma’da – Kız Kardeşler (Emin Alper)

Ulusal Kısa Film Yarışması’nda – Gümüş (Deniz Telek)

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.