Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

S-400/F-35 krizi: Ankara’nın umudu Trump

Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alımı için Moskova ile anlaşma imzalayan Ankara, ABD’nin yaptırımlarına maruz kalmamanın yollarını arıyor. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın dün Washington’da bir araya geldiği yabancı basın mensuplarına, ABD Başkanı Donald Trump’tan bu yönde bir inisiyatif kullanmasına dair bir beklenti içinde olduklarını ifade etti.

Amerikan Kongresi, S-400’leri alması halinde Türkiye’ye yaptırım uygulanması için yasa tasarısı hazırlamış durumda. Türkiye, Rusya ile S-400 anlaşmasının, ABD Kongresi’nde CAATSA (ABD’nin Düşmanlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası) yasasından bir yıl önce yapılmış olması nedeniyle, bu yasanın geriye dönük uygulanamayacağını savunuyor. İbrahim Kalın, basın mensuplarına “Eğer iş yine de bu noktaya gelir, Kongre tarafından yaptırım uygulanması teklif edilirse, Trump’ın bu meselede muaf tutma yetkisini kullanmasını umuyoruz” açıklaması yaptı. Trump’ın bu tür bir muafiyet konusunda açık bir sinyal verip vermediğinin sorulması üzerineyse Kalın, “Verdiğini söyleyemem ancak bizim ilettiğimiz mesaj bu” dedi.

WSJ: Albayrak Trump’ı S-400 konusunda ikna edemedi

Kalın’ın basın toplantısından bir gün önce Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Beyaz Saray’da Başkan Trump tarafından kabul edilmiş; Albayrak, Trump ile S-400 konusunu konuştuklarını belirtip “S-400 ile alakalı süreçleri gayet makul bir şekilde dinledi” demişti. Ancak Beyaz Saray’dan görüşmeye dair açıklama gelmedi.

Savunma Bakanı Akar, Pentagon’da mevkidaşı ile görüştü

Dün, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da Pentagon’da ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan ile bir araya geldi. Milli Savunma Bakanlığı, Akar’ın Suriye’de oluşturulması düşünülen güvenli bölge, S-400 alımı, F-35 uçakları ve Doğu Akdeniz’deki gelişmelerle ilgili görüş ve talep ilettiğini duyurdu. Pentagon’dan yapılan yazılı açıklamada ise, görüşmenin “pozisyonlardan ziyade menfaatlere, Türk-Amerikan ikili işbirliğinin önemine ve NATO müttefikleri olarak hem iki ülkede hem de bölgede karşılıklı güvenlik ve ekonomik refahı elde etmeye” odaklandığı kaydedildi. Her iki tarafın açıklaması S-400/F-35 anlaşmazlığının bu görüşmede de aşılamadığına işaret ediyor. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Türkiye’nin S-400 alımına tepki olarak Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarıyla ilgili ekipman sevkiyatını askıya almış durumda. Pentagon S-400 bataryalarının Türkiye’ye yerleştirilmesi halinde ise Ankara’yı F-35 üretim programından tamamen çıkarmak ve Türkiye’ye F-35 satışının durdurulmasını istiyor.

ABD Kongresi: Ya S-400 ya F-35

Amerikan yönetiminin üst düzey yetkilileri ve Amerikalı siyasetçiler de nisan ayı başından bu yana Türkiye’ye S-400’lerle F-35’ler arasında bir seçim yapması, bu seçimin S-400’ler lehine olması halinde sonuçlarının olacağı konusunda uyarılarda bulunuyor. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence Washington’da NATO ile ilgili bir toplantıda “Türkiye kararını vermeli. Tarihin en başarılı askeri ittifakında kritik bir ortak olarak mı kalmak istiyor yoksa ittifakımıza zarar verecek dikkatsiz kararlarıyla bu işbirliğinin güvenliğini riske atmak mı?” diye sorarken, Amerikan Senatosu’nun dış ilişkiler ve savunma alanında etkili üyeleri, S-400 hava savunma sistemini satın alması halinde, yasal düzenlemeler çerçevesinde mümkün olan her türlü yaptırımın uygulanacağını bildirmişlerdi.

Al-Monitor’a görüş veren Türkiye uzmanı Alan Makovsky’nin de işaret ettiği üzere, Ankara’nın ABD ile gerginliği doğrudan Başkan Trump’ın üzerinden aşmayı umduğu anlaşılıyor. Makovsky Beyaz Saray’ın diğer Amerikalı yetkililerden farklı olarak Türkiye’ye doğrudan “ya S-400’ü ya F-35’i seçin” demediğine dikkat çekerek, Ankara’nın kendilerini kurtaracak çözümün Trump’tan geleceğini düşündüğünü söylüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.