Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Alan adı savaşı: Güney Amerika ülkeleriyle Amazon.com karşı karşıya geldi

Amazon, dünyanın en büyük çevrimiçi perakendecisi. Aynı zamanda dünyanın en büyük yağmur ormanı. Asıl soru, ismin kime ait olduğu. New York Times, Amazon sitesi ile sekiz Güney Amerika ülkesi arasında yıllardır süre gelen domain savaşını ele alan bir makale yayınladı. 

New York Times’ın haberine göre, Amazon.com, markasını ve pazarlamasını geliştirmek için bu adı kullanabilir. Ancak şirketin isteğine itiraz eden uluslar, kendi turizm endüstrilerinin, “trip.amazon, hotels.amazon” gibi ve diğer alan adlarını kullanma fırsatlarını kaybetmekten endişe ediyor.

Brezilya Dışişleri Bakanlığı Teknoloji Direktörü Achilles Emilio Zaluar Neto, Amazon.com’un kurucusu Jeff Bezos’un alan adını Amazon Nehri’nden sonra aldığını belirterek “Teknik, aynı zamanda çok duygusal” olduğunu söyledi.

Bu çatışma, 2012 yılında Amazon.com’un uzantısını kullanmak için İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu’na (Icann) başvurmasıyla ortaya çıktı. Amazon Havzası’ndaki iki ülke olan Brezilya ve Peru, bu konuda son kararı veren Icann’ı protesto etti. Ardından Kolombiya, Ekvador, Bolivya, Venezüela, Guyana ve Surinam da şirketin bu kararını engellemek için güçlerini birleştirdi.

Icann’daki Latin Amerika ve Karayipler Bölge Başkan Yardımcısı Rodrigo De la Parra, “Hükümetler amazon için başvuruda bulunmadığını belirterek, “Yalnızca kültürel ve doğal mirasın özel bir şirket tarafından kullanımıyla ilgili endişeleri var” dedi. 

Alan adıyla ilgili sorunlar başka şirketler ve ülkeler arasında da yaşanmıştı. Güney Amerika’daki Patagonya ve spor giyim şirketi olan Patagonia buna bir örnek. Şirket, alan adını almaktan daha sonra vazgeçti. Fakat Amazon.com alan adı konusunda ısrarlı. 

Yedi yıldır süren alan adı savaşı 

NYT, şirketin bu makale için yorum yapmaktan kaçındığı belirtti. Ancak, Amazon’un Kamu Politikası Başkan Yardımcısı Brian Huseman, Icann’a 2017’de bir çağrıda bulunmuştu. Bu çağrıda Huseman, Amazon ismini en iyi şekilde kullanmaları gerektiğini belirtti ve dostane bir çözüm bulmak için ilgili hükümetlerle çalışmayı teklif etti. Ayrıca Huseman, e-ticaret şirketinin konuşma dilinde amazonu yansıtan “.amazonia” veya “.amazonas” gibi alan adları da kullanmayı önerdi. 

Her iki tarafın görüşlerinde farklılık olmadığı ve ikisi de Amazon’un adını savunmak istediğini belirten Zaluar, aralarındaki karşıtlığın, koordine etmeyi ve orta yolu bulmayı imkansız hale getirdiğini belirtti. 

Anlaşmazlık yedi yıl boyunca teklifler ve karşıtlıklar ile sürdü. Amazon, ülkelerin kaygılarını dikkate alan yeni bir teklif üretmek için pazar gününe kadar süre istedi. Son sözü, alan adlarını denetleyen Icann söyleyecek.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.