Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sudan’da yüzbinler sokakta: “Askeri yönetimi de devireceğiz”

Sudan’da son haftaların en büyük protesto gösterisi düzenlendi. Yüzbinlerce kişi, yönetimin sivillere devredilmesi talebiyle toplandı.

Gösteri, başkent Hartum’daki Savunma Bakanlığı binası önünde yapıldı. Kurulan dev ekranlarda, devrik lider Ömer el Beşir döneminde güvenlik güçlerinin sivillere yönelik şiddetini belgeleyen bir film gösterildi. Göstericiler, “Özgürlük ve devrim halkın seçimidir”, “Sivil yönetim, sivil yönetim” sloganları attı. Reuters’e konuşan bir gösterici “Yönetim sivil idareye devredilene kadar sokaklarda kalacağız. Askeri yönetimi de devireceğiz” dedi.

Sudan’daki geçici askeri yönetim, iki yıl süreyle görevde kalıp, ülkeyi seçimlere hazırlamak istiyor. Göstericiler ise yönetimin hemen devredilmesini talep ediyor. El Beşir, dört ay süren gösterilerin ardından 11 Nisan’da askeri darbe ile görevinden alınmıştı.

ABD Hartum’a heyet gönderiyor

ABD yönetimi de askeri liderlere “Yönetimi sivillere devredin” çağrısı yaptı. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Sudan halkının iradesi çok açık: İnsan haklarına ve hukuka saygılı, kapsayıcı bir geçiş hükumetinin kurulması” denildi. Bir Amerikan dışişleri heyeti de Hartum’a gidip, askeri konseyin liderleriyle görüşecek.

ABD, 1993’ten beri teröre destek veren ülkeler listesinde tuttuğu Sudan’a yönelik ticaret ambargosunu 2017’de kaldırdı. Sudan’ın terör listesinden çıkarılıp çıkarılmayacağına ilişkin görüşmeler ise ertelendi.

Ülkeyi 30 yıl baskıyla yöneten devrik Devlet Başksnı Ömer el Beşir, halen bir hapishanede tutuluyor. El Beşir, Darfur’da soykırım suçlamasıyla Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından da aranıyor. Ancak geçici yönetim, el Beşir’i iade etmeyeceğini açıklamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.