Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Özel Haber: İmzasını çeken Barış Akademisyenleri’nden bazılarına takipsizlik kararı verildi

Hükümetin Ocak 2018’de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) yargıçlığına aday gösterdiği ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Necati Polat hakkında barış bildirisine imza attığı gerekçesiyle açılan soruşturmada takipsizlik kararı verildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı kaynakları da imzasını çekenler hakkında takipsizlik kararı verildiğini teyit etti. Canan Coşkun’un haberi.

Barış akademisyeni AİHM’e aday gösterildi

Hükümet, Ocak 2018’de üç ismi Türkiye kontenjanından yargıç olarak görev yapması için AİHM’e bildirdi. Bunlardan biri de ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Necati Polat’tı. Yapılan oylama sonucunda bu üç isimden Doç. Saadet Yüksel’in AİHM’de Türkiye adına 9 yıl görev yapması kararlaştırıldı.

Prof. Polat’ın ilginç bir durumu vardı: Barış bildirisine imza atmıştı.

Türkiye’nin AİHM’e aday gösterdiği Prof. Necati Polat barış bildirisine imza atan akademisyenler arasındaydı.

Polat, bildiriye imza atan ilk isimler arasındaydı. ODTÜ’den toplam 59 akademisyen bu metne imza atmıştı, bunların 37’sine dava açıldı. Bazı dosyalar ise yetkisizlik kararıyla Ankara’dan İstanbul’a gönderildi. Polat’ın dosyası bunların arasındaydı.

Akademisyenler hakkında soruşturma yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’ndan Savcı Ufuk Can Gazezoğlu, Prof. Polat’a 2017’de takipsizlik kararı verdi.

Kararın detaylarını öğrenmek için telefonla ulaştığımız Polat, karardan habersiz olduğunu söyledi.

İmzasını çekenlere takipsizlik

Peki bu durum devam eden davaları nasıl etkiler? Şu ana kadar birçok kişiye, bildiriden imzalarını çekmiş olmalarına karşın 15’er ay hapis cezası verildi.

Medyascope.tv’ye konuşan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı kaynakları, imzasını geri alanlara takipsizlik verildiğini doğruladı.

Ne olmuştu?

“Barış İçin Akademisyenler”, 7 Haziran 2015 genel seçimlerinden sonra çatışmalı sürecin sonlandırılması için 11 Ocak 2016’da “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bir bir bildiri yayınladı. Bildiride 1128 akademisyenin imzası vardı. İmzacılar hakkında Türkiye çapında soruşturmalar açıldı. Bunun üzerine bildirideki imza sayısı 2200’ü geçti.

691 akademisyene dava

Barış İçin Akademisyenlerin internet sitesindeki hak ihlali raporuna göre, 24 Nisan 2019 itibariyle 691 akademisyene dava açıldı. 549 akademisyen OHAL kapsamında yayımlanan KHK’larla kamu görevinden ihraç edildi, işten çıkarıldı, istifa etti ya da ettirildi, emekli oldu ya da ettirildi. İhraç edilen akademisyenlerin pasaportlarına el konuldu, kamu görevi yapmaları engellendi.

175 akademisyene ceza

Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ndeki “terör ihtisas mahkemelerinde” görülen davalarda 175 akademisyen hakkında 15 ile 36 ay arasında değişen miktarlarda hapis cezaları verildi. 31 akademisyen hakkında mahkûmiyet kararı ertelenmedi.

Prof. Dr. Füsun Üstel, Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Prof. Dr. Büşra Ersanlı, Prof. Dr. Ayşe Erzan, Prof. Dr. Nesrin Sungur Çakmak, Prof. Dr. Lütfiye Bozdağ, Prof. Dr. Özdemir Aktan, Prof. Dr. Gençay Gürsoy ve Dr. Yonca Demir, hapis cezası ertelenmeyen akademisyenler arasındaydı.

İstinaf mahkemesi, Üstel hakkındaki kararı 3 Mart 2019’da onamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.