Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sudan’da El Beşir sonrası geçiş süreci: “Askeri Konsey devrimimizi çalıyor”

Sudan’da Ömer el Beşir’in devrilmesinden sonra yönetimi ele alan Askeri Konsey ile sokakları dolduran sivil protestocular arasındaki anlaşmazlıkta dün yeni bir gelişme yaşandı. Sivillerin istemediği üç Konsey üyesi istifa etti.

Askeri Konsey’deki yetkililer ile siviller dün bir araya geldi. Siviller iktidarın Konsey’de değil kendilerinde olmasını istiyor. Sudan’da aralık ayından bu yana devam eden geniş çaplı sokak protestoları sonucunda, ülkeyi 30 yıldır yöneten Ömer el Beşir 11 Nisan’da yönetimden düşmüş ve kendi döneminin adaletsizliklerini simgeleyen hapishaneye gönderilmişti.

Ömer el Beşir

Halihazırda yönetimi elinde tutan Askeri Konsey dün yaptığı açıklamada, siviller ile bir çok konuda anlaşma sağlandığını ancak halen müzakere edilmesi gereken başlıklar olduğunu belirtti. Siviller konseyde bulunan üç üyenin –İslamcı oldukları gerekçesiyle– istifalarını talep ediyordu ve yapılan açıklamada bu üç üyenin istifa ettiği belirtildi.

Askeri Konsey, sivillerin taleplerinin cisimleştiği Özgürlük ve Değişim için İttifak belgesindeki birçok maddede anlaşma sağlandığını açıkladı. Öte yandan, asker ile siviller arasında ortak bir konsey oluşturulacağı belirtilirken bunun detayları açıklanmadı.

Askeri Konsey 11 Nisan’da Ömer el Beşir’in devrilmesinden bu yana Sudan’da geçiş sürecini ele almış durumda. Ancak sokaktaki protestolar artarak devam ediyor. Bunun sebebi ise toplumun iktidarın Askeri Konsey’den sivillere verilmesini talep etmesi. Geçen pazar günü, siviller Askeri Konsey’in sivillere güç aktarımını reddetmesi sonucunda Konsey ile görüşmelerin durdurulması kararını almışlardı.

Çarşamba günü başkent Hartum’daki protestoara Madani şehrinden katılan eylemciler “Madani’den geliyoruz ve sivil yönetim istiyoruz” diye bağırdı. Sivil hareketin liderlerinden Siddiq Farouk, “Genel greve hazırlanıyoruz” dedi.

Sudan’da bugün “bir milyon insanın yürüyüşü” adıyla bir gösteri düzenlenmesi bekleniyor. Hâkimler de bağımsız bir yargı için yürüyüşe katılacaklarını açıkladı. Yürüyüşü organize edenlerden Ahmed Al-Rabia “Korkarım ki Askeri Konsey devrimimizi çalıyor ama bizler sivil yönetime güçler devredilinceye kadar protestoya devam edeceğiz” diye konuştu.

Suudi Arabistan ve BAE’den gelen yardımlara tepki

Öte yandan, geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Askeri Konsey’e desteklerini sunup 3 milyar dolar yardımda bulunacaklarını açıklamışlardı. Bu girişim sivil protestocuları kızdırmış durumda. Washington Post’un haberine göre siviller, “Suudi yardımını istemiyoruz” diye bağırıyor. Göstericiler Suudi Arabistan ve BAE aracılığıyla ülkede bir karşı devrim yaratılacağından korkuyor. Arap petrol-monarşileri daha önce Mısır, Libya ve Bahreyn’de geçiş dönemleri ve sonrasında demokrasi karşıtı otoriter liderleri ve yönetimleri desteklemişlerdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.