Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ermenistan parlamentosunda konuşan ilk trans kadın Lilit Martirosyan: “Sosyal medya üzerinden ölüm tehditleri alıyorum”

The Guardian‘ın haberine göre,  Ermenistan parlamentosunda konuşan ilk trans kadın Lilit Martirosyan’ın, insan hakları komisyonunda yaptığı konuşma ölüm tehditleri almasına yol açtı.

Lilit Martirosyan iki hafta öne yaptığı konuşmasında, Ermenistan’da lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel ve interseks (LGBTİ) topluluğunun ayrımcılıkla karşılaştığını belirtti. Konuşmanın videosu dünya çapında paylaşıldı.

Martirosyan konuşmasında, LGBTİ bireylerinin, “işkence gördüğünü, tecavüze uğradığını, fiziksel şiddete maruz kaldığını, yakıldığını” söyledi. Ermenistan’daki trans bireylerin “sosyal, tıbbi, yasal, ekonomik alanlarda damgalanma ve ayrımcılığa maruz kaldığını ve işsiz, fakir ve ahlaki olarak terk edildiğini” söyledi.

Martirosyan’ın bu tarihi konuşması sosyal medyada çokça paylaşıldı. Ancak konuşma Ermenistan’da tepki çekti ve konuşma yaptığı günden bu yana Ermenistan parlamentosunun önünde protestolar düzenleniyor. Bazı milletvekilleri tarafından sözlü saldırılara maruz kalan Martirosyan’a, “canlı olarak yakılmasına” yönelik tepkiler de var.

“Sosyal medya üzerinden, beni bulup öldüreceklerini söyleyen birçok kişiden mesajlar aldım” 

Ermenistan’da ilk kez bir trans kadının, yaşanan şiddet hakkında sesini yükselttiğini söyleyen Martirosyan,“Elinde bıçak olan bir transfobik adam meclise gelip beni öldüreceğini, bana benzeyen diğer trans bireylerin de öldürülmesi gerektiğini söyledi. Facebook ve e-mail üzerinden, beni bulup öldüreceklerini söyleyen birçok kişiden mesajlar alıyorum” dedi. 

Martirosyan, 2016 yılında kurduğu trans haklar örgütü “Right Side” çalışanlarından birkaç kişinin ev adreslerinin sızdırıldığını söyledi. Çalışanların evlerinin önünde milliyetçiler tarafından Ermeni bayraklı protestolar düzenlendiğini belirtti. 

“Benim için Ermenistan’da yaşayan 283 suçlu var”

Birleşmiş Milletler’den (BM) de konuya ilişkin bir açıklama geldi. BM, son dönemde ülkedeki LGBT aktivistlerine yönelik nefret söyleminde artış olduğunu belirtti ve “Bu nefret söylemi konusunda endişe duyuyoruz. Herhangi bir gruba veya bireye karşı şiddete, tehditlere ve ayrımcılığa tahammülümüz yoktur” dedi.

Martirosyan, 2015 yılına kadar trans bireylere karşı 283 kayda geçmiş suç olduğunu belirtti. Martirosyan, “Bunun benim için anlamı, Ermenistan’da sizin ve benim kapı komşum olan 283 suçlu var demek. Kim bilir, belki 284’üncüsü de yarın suç işleyecek” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.