Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Haftanın Kültür-Sanat Rehberi: (29 Nisan–5 Mayıs 2019)

Kültür-sanat etkinliklerinden derlediğimiz haftalık seçkimizi yayınlamaya devam ediyoruz. Bu hafta tiyatrodan konsere, sergi açılışından söyleşiye, buluşmadan film gösterimine, her güne bir etkinlik sizi bekliyor.

(Eğer siz de etkinliklerinizi bu rehberde görmek isterseniz fatima.celik1@gmail.com adresine e-posta gönderebilirsiniz.)

29 Nisan 2019 – Pazartesi

KONUŞMA: BİENALLERİN DAYANILMAZ CAZİBESİ

Yer: Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi, Beyoğlu
Saat: 19.00-20.30
Katılım herkese açık ve ücretsiz.
Kayıt yaptırmak için tıklayın.

Neden Gitmeli?

Küreselleşmenin etkisiyle “kent” olgusunun önem kazanması ve deneyim ekonomisinin yaratılmasıyla, bienaller de kentleri öne çıkaran en kapsamlı sanat etkinlikleri haline geldi. Bienallerin ortaya çıkışı ve bugüne kadarki gelişimlerine odaklanacağı konuşmasında Gizem Gedik, bu yıl Türkiye’den İnci Eviner’in katılacağı Venedik Bienali Türkiye Pavyonu’ndan ve Nicolas Bourriaud küratörlüğünde gerçekleşecek bir sonraki İstanbul Bienali temasından da bahsedecek.

30 Nisan 2019 – Salı

FİLM: SAİT MADEN ŞIK DERVİŞ

Yer: SineBU, Boğaziçi Üniversitesi, Etiler
Saat: 18.30-20.30
Katılım herkese açık ve ücretsiz.

Neden Gitmeli?

Altı yıl önce kaybettiğimiz şair, çevirmen ve tasarımcı Sait Maden’in yaşamına ışık tutan ve 11. Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri’nde finale kalan “Sait Maden Şık Derviş” belgeseli, yönetmen Miraç Güldoğan’ın katılımıyla SineBU’da gösteriliyor. Girişte sorun yaşanmaması için bucev@boun.edu.tr adresiyle iletişime geçmenizi öneririz.

1 Mayıs 2019 – Çarşamba

*Sakıp Sabancı Müzesi’ni çarşamba günleri ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

TİYATRO: KRAL LEAR

Yer: Oyun Atölyesi, Kadıköy
Saat: 20.30-23.00
Giriş ücreti: 80 TL & 50 TL
Bilet almak için tıklayın.

Neden Gitmeli?

Hem aktör hem çevirmen kimliğiyle yoğun bir Shakespeare mesaisi olan Haluk Bilginer, bu kez Shakespeare’in “trajedisini kendi elleriyle çizen” kahramanı Kral Lear’a bürünüyor. İktidarın ve mülkiyetin paylaşımı üzerine çokkatmanlı bir klasik olan oyunun yönetmeni ise Muharrem Özcan. Kral Lear, kızları ve ülkedeki diğer güç odakları arasında dönen bu trajedi, oyunun özündeki grotesk etkiler eşliğinde yorumlanıyor.

2 Mayıs 2019 – Perşembe

*İstanbul Modern’i perşembe günleri ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

BULUŞMA: KAMUSALLIK AŞINIRKEN İSTANBUL’DA GÜNDELİK HAYAT

Yer: TMMOB Mimarlar Odası, Beyoğlu
Saat: 11.00-17.00
Katılım herkese açık ve ücretsiz.

Neden Gitmeli?

Her yıl belirli temalar çerçevesinde İstanbul gündemini takip etmeyi hedefleyen İstanbul Buluşmaları etkinliğinin 13’üncüsü, 2-3 Mayıs 2019 tarihlerinde “Kamusallık Aşınırken İstanbul’da Gündelik Hayat” başlığıyla gerçekleştirilecek. Farklı boyutlarıyla kamusallık kavramına ve bireylerin toplumsal yaşama farklı düzeylerde katıldığı ortam ve olanaklara yoğunlaşacak buluşmada, otoritenin sunmakla yükümlü olduğu kamusal hizmetler, toplumsal örgütlenmeler ve kentsel mekanda kamusallık konuları ele alınacak.

3 Mayıs 2019 – Cuma

*Pera Müzesi’ni cuma günleri 18.00-22.00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

KONSER: DEĞİŞİM MÜZİKLE BAŞLAR!

Yer: Babylon, Bomonti
Saat: 22.00-01.30
Giriş ücreti: 60 TL & 45 TL
Bilet almak için tıklayın.

Neden Gitmeli?

Şiddetsizlik Eğitim ve Araştırma Merkezi ve Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’nin müzikseverleri şiddete karşı bir araya gelmeye ve müziğin birleştirici ruhuyla değişimi başlatmaya çağırdığı “Değişim Müzikle Başlar!” gecesinde Güneş Özgeç, Gaye Su Akyol ve İpek İpekçioğlu aynı sahneyi paylaşıyor. Gecenin tüm bilet geliri ise Şiddetsizlik Eğitim ve Araştırma Merkezi ve Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’ne gidecek.

4 Mayıs 2019 – Cumartesi

SERGİ AÇILIŞI: BİR SONRAKİ KAN SADECE TAZEDİR

Yer: poşe, Kadıköy
Saat: 18.00-21.00
Katılım herkese açık ve ücretsiz.

Neden Gitmeli?

“Bir sonraki kan sadece tazedir” başlıklı yeni sergisiyle Cem Örgen, birikim ve tecrübenin, bireysel alanın, ihtimal ve tercihlerin güncel olan karşısında aldığı konumu irdeliyor. Seçimlerin ardındaki muğlaklık, doğru olanın ayırt edilmesindeki güçlük ve ortak değerlere dair git-geller, Örgen’in işlerinin temelini oluşturuyor. Normatif bir ahlaki yargıdan yoksun, dolayısıyla esnek ve muğlak monologların eşlik ettiği işler, her an iki uç arasında savrulabilme ve mekanı tehdit ederken onu yüceltme potansiyelini de koruyor.

5 Mayıs 2019 – Pazar

SERGİ: YENİ BİR UMUTSUZLUK

Yer: Pilevneli Mecidiyeköy
Saat: 12.00-18.00
Katılım herkese açık ve ücretsiz.

Neden Gitmeli?

Şener Özmen’in “Yeni Bir Umutsuzluk” başlıklı sergisi, başta Diyarbakır olmak üzere New Jersey, New York ve Berlin’de geçen 17 yıllık zaman dilimine yayılmış üretimlerini bir araya getiriyor. Sergide, Özmen’in coğrafik adlandırmalara ilişkin, muhtemelen anadilin yazınsal alanından kalma takıntılı tavrı, özellikle köklerinin olduğu toprakların “yok-yer” sayıldığı –ya da başka türlü adlandırıldığı– zamanlarda, katatonik bir hal alabiliyor.


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.