Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sudan’da Ömer el Beşir kara para aklama ve terör finansmanı suçlamaları ile sorgulanacak

Sudan devletinin resmi haber ajansına 2 Mayıs perşembe günü konuşan Başsavcı Al-Walid Sayyed Ahmed, cezaevindeki devrik lider Ömer el Beşir’in kara para aklama ve terör finansmanı konularında sorgulanacağını açıkladı.

Sudan’da sular durulmak bilmiyor. Son olarak dün, başkent Hartum’da büyük bir kalabalık toplandı ve iktidarın Askeri Geçiş Konseyi’nden sivillere devredilmesini bir kez daha talep etti.

Devrik lider Ömer el Beşir kara para aklama ve terörü finanse etmekle suçlanıyor.

Dün başkent Hartum’da büyük bir kitle askeri binaların önünde toplanarak “Siz düşün ya da düşmeyin biz burada kalacağız” diye bağırdı. Askeri Geçiş Konseyi ile eylemcilerin oluşturduğu Özgürlük ve Değişim İttifakı arasında ortak bir konsey oluşturulması konusunda anlaşmaya varıldı. Konseyin adı da belli: Egemenler Konseyi. Ancak görüşmeler üye sayısı ve üyelerin kompozisyonu konusunda tıkanma noktasına geldi. Eylemcilerin bir çoğu bu konseyde sivillerin ağırlıkta olmasını istiyor.

Öte yandan İttifak, dün Askeri Geçiş Konseyi’ne sivil bir yürütme, yasama, yargı yönetimi için yönetim modeli sundu. Konsey, modelin incelendiğini ve diyaloğun sürdürüldüğünü açıkladı. Öte yandan, askeri yetkililer ülkenin kaosa sürüklenmesine izin vermeyeceklerini ve eylemciler tarafından kapatılan yolların açılacağını söyledi. Eylemciler ile güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmalarda bugüne kadar 65 kişi hayatını yitirdi.

Ne olmuştu?

Ömer el Beşir 1989 yılında darbeyle yönetime geldi. 30 yıllık yönetimin ardından geçen aralık ayından bu yana devam eden geniş çaplı sokak protestoları sonucu 11 Nisan günü görevini bırakmak zorunda kaldı. Protestoları başlatan ise ekmek fiyatlarının üç kat zamlanmasıydı. El Beşir’in devrilmesinin ardından, Sudan ordusundan generaller Askeri Geçiş Konseyi’ni oluşturdu ve geçiş sürecini bu organın yöneteceğini açıkladı.

Ancak sokakları terk etmeyen Sudanlılar Askeri Geçiş Konseyi’nin yetkileri sivillere devretmesini talep ediyor. Sokak eylemcilerinin oluşturduğu platform ise Özgürlük ve Değişim İttifakı adıyla anılıyor. Konsey ile İttifak arasında bir süredir görüşmeler devam ediyor. Son olarak, İttifakın istemediği İslamcı üç general Konseyden çıkarılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.