Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Haftanın Kültür-Sanat Rehberi: (13-19 Mayıs 2019)

Kültür-sanat etkinliklerinden derlediğimiz haftalık seçkimizi yayınlamaya devam ediyoruz. Bu hafta film gösteriminden tiyatroya, konserden sergi açılışına, panelden konuşmaya, her güne bir etkinlik sizi bekliyor.

Eğer siz de etkinliklerinizi bu rehberde görmek isterseniz fatima.celik1@gmail.com adresine e-posta gönderebilirsiniz.)

13 Mayıs 2019 – Pazartesi

FİLM GÖSTERİMİ: YUVA

Yer: SineBU, Boğaziçi Üniversitesi, Etiler
Saat: 19.00-21.30
Giriş Ücreti: 17 TL & 7 TL
Biletleri gişeden temin edebilirsiniz.

Neden Gitmeli?

Emre Yeksan’ın yazıp yönettiği ikinci uzun metraj filmi Yuva, dünya prömiyerini geçtiğimiz yıl Venedik Film Festivali’nde yaptı; bu yıl İstanbul Film Festivali’nde Jüri Özel, En İyi Erkek Oyuncu (Kutay Sandıkçı) ve En İyi Görüntü Yönetmeni (Jakub Giza) ödüllerine layık görüldü. Doğayla bir bütün olabilmek adına şehirdeki hayatını, ailesini ve geçmişini terk etmiş bir adamın hikayesini anlatan film, bu hafta pazartesi günü film ekibinin katılımıyla Boğaziçi Üniversitesi SineBU’da gösterilecek.

14 Mayıs 2019 – Salı

TİYATRO: SALOME VE DİĞERLERİ

Yer: İkincikat Sahne, Beyoğlu
Saat: 21.00-23.00
Giriş ücreti: 50 TL & 40 TL
Bilet almak için tıklayın.

Neden Gitmeli?

Tiyatro Libra’nın bu yılki ikinci prodüksiyonu “Salome ve Diğerleri”, bir fiziksel tiyatro örneği. Kadri Özcan’ın yazıp yönettiği oyun, binlerce yıldır eril dünyanın kadına bakış açısını dile getirerek, seyircinin –kadın erkek demeden– kendini sorgulamasını ve tarihte adları geçen ancak hakkında pek de bir bilginin olmadığı kadınlarla tanışmasını arzuluyor. Oyunun koreografisini Deniz Alp üstlenirken, oyuncuları arasında Emine Doruk Yıldırım, Yağmur Uzun Demirci, Sezin Erkmen ve Eylül Uğural yer alıyor.

15 Mayıs 2019 – Çarşamba

KONSER: ÓLAFUR ARNALDS

Yer: Zorlu PSM, Levent
Saat: 20.30-00.00
Giriş ücreti: 180 TL & 60 TL
Bilet almak için tıklayın.

Neden Gitmeli?

Neo-klasik müzik hareketinin İzlandalı temsilcisi Ólafur Arnalds, BAFTA ödüllü bir kompozitör, prodüktör ve multi-enstrümantalist. Klasik müzik enstrümantasyonlarını, post-rock, pop, caz ve elektronik müzik unsurlarıyla harmanlıyor. Another Happy Day, Gimme Shelter ve Broadchurch gibi film ve televizyon işleri için yaptığı müziklerle de tanınan müzisyen, bugüne kadar İzlanda Senfoni Orkestrası, çellist Alice Sara Ott ve Alman kompozitör Nils Frahm gibi isimlerle ortak çalışmalara imza attı. Arnalds, bu hafta çarşamba günü PSM Caz Festivali kapsamında Turkcell Sahnesi’nde İstanbul izleyicisiyle buluşuyor.

16 Mayıs 2019 – Perşembe

SERGİ AÇILIŞI: GÖZ KAPAKLARI, İKİ DOST İKİ DÜŞMAN

Yer: Galata Rum Okulu, Karaköy
Saat: 18.00-20.00
Katılım herkese açık ve ücretsiz.

Neden Gitmeli?

Tecrübe arşive sığar mı? İmgenin yokluğunda hafızadan söz edilebilir mi? Tanıklık tarihsel bilgiye dönüşebilir mi? Sevim Sancaktar’ın “Göz kapakları, iki dost iki düşman” başlıklı kişisel sergisi, tarih yazımı, tanıklık, bakış, hatırlama ve unutma kavramları etrafında şekilleniyor. “Arşiv, doğası gereği eksiktir” düşüncesinden yola çıkan sanatçı, eksiğin ya da boşluğun hafızasını araştırıyor, söze dökülmeyenin ve göze çarpmayanın, hatırlama ve unutma arasında asılı kalanın izini sürüyor. Galata Rum Okulu’nda açılacak sergiye, Fail Book tarafından yayımlanan bir de kitap eşlik ediyor.

17 Mayıs 2019 – Cuma

PANEL: HAKİKAT İÇİN UMUT VAR MI?

Yer: Yapı Kredi Kültür Sanat, Beyoğlu
Saat: 18.00-20.00
Katılım herkese açık ve ücretsiz.

Neden Gitmeli?

Sevgi Göral’ın kaleme aldığı “Hakikat için Umut Var Mı?” adlı kitabın uluslararası tanıtım toplantısı Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası kapsamında bu hafta cuma günü Yapı Kredi Kültür Sanat’ta düzenleniyor. Rusya, Ermenistan/Azerbaycan/Gürcistan, İran, Lübnan, Türkiye, Kıbrıs ve Cezayir ülke bağlamlarında zorla kaybetmeler ve kayıp kişilere ilişkin karşılaştırmalı bir analiz sunan kitap, bu politikanın söz konusu ülkelerdeki farklı siyasi bağlam ve arka planına, örüntülerine, bu suçla mücadelede atılmış hukuki, siyasi ve toplumsal adımlara bakıyor.

18 Mayıs 2019 – Cumartesi

KONUŞMA: ERMENİCE, RUMCA, KÜRTÇE YAYINCILIK

Yer: Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi, Beyoğlu
Saat: 17.00-18.30
Katılım herkese açık ve ücretsiz.
Kayıt yaptırmak için tıklayın.

Neden Gitmeli?

Kişisel girişimlerle kurulup gelişen, Türkiye toplumunun farklı dilleri ve alfabeleriyle yayın yapan yayınevleri ve yayıncılar bir araya geliyor. “Ermenice edebiyata açılan pencere” olarak nitelenmesine yol açan bir yayın çizgisi izleyen Aras; Rumların ve şehrin tarihi, kültürü ve hayatına dair çalışmalara bir katkı koymak, on yıllarca kesintiye uğramış bir yayın geleneğini canlandırmak amacıyla kurulan İstos, ve Kürt dili ve edebiyatının nabzını tutan, dünya edebiyatının önemli eserlerini Kürtçeye kazandıran Lîs Yayınları’nın Türkiye yayıncılığına katkılarının ve yaşadıkları zorlukların konuşulacağı buluşmaya Sevengül Sönmez, Rober Koptaş, Stefo Benlisoy ve Lal Laleş katılyor.

19 Mayıs 2019 – Pazar

FİLM GÖSTERİMİ: UMBERTO D. (Vittorio De Sica, 1951)

Yer: Kadıköy Sineması, Kadıköy
Saat: 19.00-20.20
Giriş ücreti: 10 TL & 7 TL
Bilet almak için tıklayın.

Neden Gitmeli?

Sinematek/Sinema Evi, sinema tarihine damga vurmuş üç büyük yönetmenin filmlerini göstermeye devam ediyor. Bu özel seçkinin bu hafta pazar günü gösterilecek filmi ise Vittorio De Sica’nın Cesare Zavattini ile birlikte çalıştığı Bisiklet Hırsızları’ndan dört yıl sonra çektiği bir diğer başyapıtı Umberto D. Film, yıkık dökük de olsa büyüleyiciliğini her zaman koruyan Roma şehrinin sağladığı atmosfer ve sıradan insanın ayakta kalma mücadelesine dair insancıl vurgusuyla bütünlenen gerçek bir sinema klasiği olarak kabul ediliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.