Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pompeo Rusya’dayken itidal gösterdi: “İran’la savaş peşinde değiliz”

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, dün bu görevdeki ilk resmi Rusya ziyaretini gerçekleştirdi. Karadeniz kıyısındaki Soçi’de hem mevkidaşı Sergey Lavrov hem de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelen Pompeo, kendi ifadesiyle “iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek üzere” bu ziyareti yaptı, ancak Amerikan basınına bakılırsa, taraflar temel anlaşmazlık konularında görüş ayrılıklarının devam ettiğini teyit etmekten öteye gidemedi.

Washington ile Tahran arasındaki gerilimin sıcak çatışmaya evrilebileceğine dair endişelerin yükseldiği bir döneme rastlayan ziyaret öncesinde Pompeo, Brüksel’e sürpriz bir ziyaret yaparak Avrupalı müttefiklerden Washington’la dayanışma göstermesini istemişti. Pompeo Lavrov’la İran konusunda da “biraz” konuştuklarını söyledi, ortak basın toplantısında ise, tansiyonu düşürecek bir çıkışla, “İran’la bir savaş arayışında değiliz” açıklaması yaptı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov (solda) ve Amerikalı mevkidaşı Mike Pompeo.

Pompeo yine de “Amerikan çıkarlarına saldırılması halinde gerekli karşılığı vereceğimiz konusunda da İran’a mesajımızı açıkça ilettik” demeyi ihmal etmedi; Trump yönetiminin “komşularını tehdit etmeyen, istikrarsızlık ve terör yaymayan sorumlu ülkeler seviyesine gelene dek” Tahran’a baskı yapmayı sürdüreceğini söyledi. Lavrov ise, ABD’nin Ortadoğu’ya asker konuşlandıracağına dair haberlerin “asılsız” olduğunu umduklarını söylemekle yetindi.

İran’ın Ortadoğu’daki Amerikan çıkarlarını hedef alan birtakım saldırılar düzenleyebileceğine dair, İsrail kaynaklı istihbarat duyumlarını gerekçe gösteren Washington geçen hafta bölgedeki askeri varlığını artıracağını duyurmuş; hafta başında ise New York Times gazetesi İran’la olası savaş planlarının güncellendiğini ve bu çerçevede bölgeye 120 bin asker gönderilmesinin de düşünüldüğünü yazmıştı.

Trump’tan Ortadoğu’ya 120 bin asker haberine yalanlama

ABD Başkanı Donald Trump, dün söz konusu haberle ilgili; “Haberim yok. Muhtemelen yalan haber. Ben de bu sabah okudum” açıklaması yapmış ve böyle bir planlama yapmadıklarını ama yaparlarsa kendisinin göndereceği asker sayısının bahsedilenden çok daha fazla olacağını söylemişti.

New York Times’a göre, Trump yönetimi içinde İran konusunda görüş ayrılıkları var: Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun başını çektiği bir grup askeri seçenekten yana tutum alırken, diğer bir grup mevcut gerginlikleri diplomatik yollardan giderme taraftarı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bugün Irak’taki personeline yaptığı ülkeyi derhal terk etme çağrısı, askeri seçenek yanlılarının sesinin daha gür çıktığının göstergesi olabilir. Pompeo geçen hafta bir başka sürpriz ziyareti de Irak’a yapmış ve Iraklı yöneticilerden İran konusunda ABD safında yer almalarını istemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.