Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’deki Johns Hopkins Hastanesi, hastane masraflarını ödeyemeyen hastalarını dava ediyor

ABD’nin Maryland eyaletinin Baltimore şehrinde bulunan Johns Hopkins Hastanesi, tedavi masraflarını ödemekte zorlanan hastalarına
2009’dan bu yana 2 bin 400’den fazla dava açtı.

Ulusal Hemşireler Birliği, Amerika Emek Federasyonu ve Endüstriyel Örgütler Kongresi (AFL-CIO) gibi grupları içeren Humane Hopkins Koalisyonu tarafından yayımlanan bir raporda, vaka sayısı 2009 yılında 20 iken, bu sayının 2016 yılında 535’in üzerine çıktığı belirtildi. AFL-CIO araştırma analisti Cecilia Behgam, hastanenin ülkenin en prestijli tıp kurumlarından biri olduğunu, davalarını görünce şaşırdığını belirtti. Behgam, hastanenin bu uygulamayı durdurmasını gerektiğini belirterek, “Düşük gelirli hastalara dava açmalarını doğru bulmuyoruz” dedi. 

Raporda, Maryland’deki hastaneler dahil olmak üzere ülke çapındaki diğer hastanelerin de ödenmemiş faturalar için aynı tutumu sergiledikleri belirtildi. . Durum, eyaletin yerel gazetesi olan Baltimore Sun tarafından araştırıldı. Gazete, eyalette 46 hastanenin, 2003 yılından 2008 yılına kadar ödenmemiş faturalar için 132 binden fazla dava açtığını ve yargılamada en az 100 milyon dolar kazanıldığını tespit etti. Baltimore Sun’ın haberinde bazı durumlarda hastanelerin, ödenmesi gereken miktara iki kat faiz ekledikleri veya hasta evlerine haciz gönderdikleri belirtildi.

“Masraflar ödenmediğinde gerekli politikaları uyguluyoruz” 

Hastane sözcüsü Kim Hoppe ise yaptığı açıklamada, hastaneye gelen herkese en iyi bakımı sağladıklarını ve ödeme yapamayacak hastalara yardım ettiklerini söyledi.  Hoppe, “Ödeme yapabilecek hastaların masrafları ödemediklerinde gerekli politikaları uyguluyoruz” dedi.

34 yaşında ve üç yaşında bir çocuğu olan Lakesha Spence bu durumu yaşayanlardan biri. Spence, nisan ayında banka hesabının hukuk firması tarafından yasal beklemeye alındığını ve 5 bin dolar tutarında ödenmemiş tıbbi faturasının olduğunu öğrendi. Spence, maaşını alamadığı için çocuğunun ihtiyaçlarını karşılayamadığını ve depresyon ilaçlarını da alamadığını belirtti. İşyeri tarafından sigortası olan Spence, Johns Hopkins’te iki kere tedavi olduğunu söyledi. Spence, ilk tedavinin 2015 yılında yaşadığı depresyon sırasında bilinçsiz bir şekilde hastaneye getirildiğinde gerçekleştiğini belirtirken, ikinci tedavinin ise 2016 yılında oğlunun doğumu sırasında olduğunu söyledi. 

Hastanenin bağış sisteminden kendisine hiç bahsedilmediğini, bilseydi değerlendirmek isteyeceğini söylen Spence, borçla ilgili tarafına ne bir fatura geldiğini ne de bir telefon aldığını söyledi. Spence, hastaneye borçlu olduğu duyunca şaşırdığını ve bu durumun kendisini psikolojik olarak yıprattığını belirtti.

Maryland Hastane Birliği de, hastanelerin faturalarını karşılayamayan hastalara yardım ettiğini hatırlattı. Birliğin sözcüsü Erin Cunningham, “Tam ya da kısmi yardım almaya hak kazanmayanlar için, hastaneler genellikle yönetilebilir ve faizsiz ödeme planları hazırlar. Eğer hastalar hâlâ borçlu olduklarını miktarı ödemezlerse, hastaneler tıbbi faturalarını geri almak için politikalarını uygulayabilirler” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.