Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni euro banknotlar tedavüle girdi

Avrupa Merkez Bankası sahteciliğe karşı yeni güvenlik önlemleriyle donatılmış yeni 100 ve 200 euroluk (yaklaşık 675 ve 1350 tl) banknotları tedavüle soktu. Bu kez yüzde yüz pamuk elyafından yapılan banknotların boyları değişmezken (100 euro için 147 milimetre, 200 euro için 153 milimetre) enleri ise “cüzdana rahat girsin diye” 50 euro ile eşitlendi (77 milimetre).

Avrupa Merkez Bankası’nın yeni banknotları İtalya’da basıldı.

Piyasaya sürülen yeni 100’lük ve 200’lük banknotlar, 2013 yılında 5 euroluk banknotlarla başlayan ve takip eden üç yılda 10, 20 ve 50 euroluklarla devam eden “Europa serisi” ikinci nesil banknotların son parçaları. Reinhold Gerstetter tarafından tasarlanan Europa serisi ismini Yunan mitolojisinden, Tanrı Zeus’un beğenip boğa kılığına girerek kaçırdığı Avrupa’ya adını veren aynı isimli Finikeli prensesten alıyor.

Finikeli prenses Europa ve boğa kılığına girmiş Zeus tasviri ile 2 euroluk madeni para.

Yeni banknotların ön tarafında, sağ üst köşede yer alan ve paraya belli bir açıdan bakıldığında görülen küçük “euro sembolleri”nden oluşan “uydu hologramı”nın taklit edilmesinin çok zor olduğu belirtiliyor. Ayrıca paranın değerini gösteren rakamların üzerindeki euro sembolleri de güvenlik için eklenen yeni bir öğe.

Sahte euro basılmasına karşı önlemlerini sürekli sıkılaştıran Avrupa Merkez Bankası, taklit edilmelerini zorlaştırmak için yeni banknotlarda manyetik mürekkep kullandı.

2 milyar 300 milyon adet 100 euro ve 700 milyon adet 200 euro olmak üzere, toplamda 3 milyar adet basılan yeni banknotlar, belli bir zamana yayılarak peyderpey piyasaya sürülecek. Aynı esnada eski nesil banknotlar da piyasadan çekilecek. Ancak eski banknotlar piyasada oldukları sürece geçerliliğini korumaya devam edecek. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.