Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avusturya’da üç bin yıl öncesine ait “simit” bulundu

Avusturya’daki bir arkeolojik bölgede araştırma yapan arkeologlar, küçük bir simit gibi görünen üç bin yıllık kömürleşmiş ekmek kalıntıları buldu.

Tam halka biçiminde olmayan hamur parçaları, ince öğütülmüş unlardan yapılmış. Bilim insanları ise henüz bu kalıntıların en eski simit numunesi olduğunu söylemek için erken olduğunu dile getirdi. 

Kazı yapılan bölge, Slovakya sınırına yakın 54 dönümlük bir alanı kapsıyor. Bölgede 1969-1989 yılları arasında da kazı çalışmaları yapılmıştı. Arkeologlar sözkonusu alanda, tahıl ve diğer nesnelerin depolanması için kullanıldığı anlaşılan yaklaşık 100 çukuru açığa çıkardı. Bu çukurlardan üçü insan kalıntıları içeriyordu.

Arkeologlar bölgede ayrıca; arpa, buğday, mısır ve darı dahil olmak üzere çeşitli yenilebilir bitkiler, fırınlar ve kaplar ile ıslak tahıl karışımından yapılan üç kömürleşmiş “simit” de dahil olmak üzere yiyecekler de buldu.

MÖ 960 ile 900 tarihlerine kadar uzanan halkalar, yaklaşık bir ile bir buçuk inç çapında. Simitlerin, kabuklu arpa, buğday ve muhtemelen diğer tahıl kalıntıları içerdiği düşünen arkeologlar, tahılların büyüklüğünden yola çıkarak, halkaların özenle işlenmiş undan yapıldığı sonucuna vardı.  

New York Times’ın haberine göre simitler, 1970’lerin sonlarında büyük miktarlarda diğer eserlerle birlikte çıkarılmıştı fakat bilim insanları, malzemenin analizi için ödenecek fonu daha yeni edinebildi. Çalışmanın yazarı ve Avusturya Arkeoloji Enstitüsü araştırmacılarından Andreas G. Heiss, bu yaştaki yiyecek kalıntılarıyla nadiren karşılaştıklarını ve bulduklarının da hızla bozulduğunu söyledi.  

Ekmeklerin “yemek için mi yoksa ritüel amaçlı mı” yapıldığı henüz bilinmiyor. Fakat Dr. Heiss, kalıntıların önemli olduğunu belirtti ve “Bunlar, özel malzemelerle yapılmış ve çok dikkatlice biçimlendirilmiş. Bu sıradan yiyeceklerde görebileceğiniz bir şey değil. Zaten genellikle bulduğumuz sıradan yiyecekler gibi de değil” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.