Ekonomisi çöken Venezüela’nın Rusya ile ekonomik ilişkileri de aşınıyor

ABD’nin yaptırım uyguladığı Venezüela yaptırım sürecinde Rusya ile ilişkilerini geliştirdi. Ocak ayında Rusya petrol şirketi Rosneft, Venezüela’nın petrolünü Asya’ya ihraç etmesinde dağıtıma yardım etti. Mart ayında ABD’nin Venezüela’ya askeri müdahalesi söylentileri arttığında Rus askeri teknisyenleriyle iki askeri uçak Venezüela’ya iniş yaptı. Bu da Rusya’nın Venezüela kıyılarında olduğu görüntüsünü verdi.

New York Times’ta yer alan bir habere göre, politik görüntüdeki bu yakınlığa rağmen, Venezüela-Rusya arasındaki ekonomik ilişkilerin aşındığına dair artan kanıtlar mevcut.

Venezüela’daki ekonomik çöküşün etkisiyle Rus bankaları, tahıl ihracatçıları, hatta silah üreticileri, Venezüela ile iş ilişkilerini kısıtladı.

Londra’da Dış Politika Araştırmaları Enstitüsü’nden araştırmacı Maximilian Hess, “Son birkaç yılda Rusya’nın Venezüela ile ekonomik bağları gerçekten zayıfladı. Günümüzde politikalar düşük maliyetli fakat çok fazla jeopolitik oyun barındırıyor” yorumunu yaptı.

Venezüela muhalefet lideri ve Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaidó’nun, Nicolas Maduro ikinci kez devlet başkanlığı görevine başladıktan sonra kendisini geçici devlet başkanı ilan etmesinden sonra derinleşen siyasi krizde Rusya’nın Venezüela’ya desteği kritik öneme sahip oldu. ABD’nin Guaidó’nun geçici devlet başkanlığını tanıyan ilk ülkelerden olması da Rusya’nın desteğinin önemini arttırdı.

Rusya’nın desteği, Maduro’nun güçlü bir müttefikin desteği iddiasına ve ordu ve iktidar partisinin desteğini sürdürmesine izin vermiş oldu.

Buna karşın, ekonomik ilişkilerde Rusya menşeli şirketler, iflas eden devletlerle ilişkilerine kısıtlama getiriyor. Ekonomik ilişkilerdeki bu kısıtlamalar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Trump yönetimine karşı müttefikliği ilerletme stratejisinin limitlerini gösterdi.

Rusya, Maduro’nun muhalefet ile mücadele etmesi için yeni yatırımlar yapmak ya da halihazırda mevcut olanları rahatlatmak amacıyla Venezüela’nın yeni kredi limitleri konusunu ele almadı.

Venezüela’ya sembolik olarak desteğini göstermek isteyen Rusya’nın tercihi, Venezüela’da uzun dönemli yatırımlardan ziyade kısmen Rusya’nın kendi ekonomik sıkıntılarına bağlı. Rusya’daki beş yıllık ekonomik durgunluk, 2013’ten bu yana giderek artan protesto gösterilerine sebep oldu.

Rusya gümrük verilerine göre; bu yılın ilk dört ayında Venezüela’ya 36 milyon dolarlık mal ihraç etti. Bu miktar üç yıl önce gönderdiğinin yarısından bile az.

Örneğin, Rusya’dan Venezuela’ya buğday satışı geçtiğimiz yıla göre yüzde 60 azalarak 187 bin tona düştü. Bu miktar da Venezüela’nın yıllık buğday ihtiyacının yalnızca onda birine denk geliyor.

Basınla konuşma yetkisi olmadığı için isimlerini vermekten kaçınan iki yetkilinin verdiği bilgilere göre, Rusya’nın en büyük bankaları, Maduro’nun ABD’nin yaptırımlarından kaçınmak için Venezüela hükümet hesaplarının Rusya’ya kaydırılması hamlesine büyük ölçüde dâhil olmaktan kaçındı.

Nisan ayından bu yana, Rusya’nın en büyük bankalarından hiçbiri Venezüela varlıklarına anlamlı bir kredi vermedi.

Silah ticaretinde dahi gerileme var

Rusya-Venezüela ekonomik ilişkilerinin temel taşı olan silah ticareti dahi, Maduro döneminde ekonomik sıkıntılardan etkilendi.

Şirkete yakın iki kişinin anonim olarak verdiği bilgiye göre, Rusya’nın endüstri tekeli RosTec, ödemelerin yapılmaması sebebiyle Venezüela ile temasını azalttı. Şirket silah bakım sözleşmelerini yenilememeyi ve diğer projeleri dondurmayı tercih etti.

Bu kısıtlamalar, yapımına başlandıktan 12 yıl sonra henüz tamamlanmamış olan Maracay şehrinin merkezindeki kalaşnikof makineli tüfek fabrikasını da kapsıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.