Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Alman iklim aktivistlerinin maden işgali eyleminden çarpıcı fotoğraflar

Almanya’da hafta sonunda yüzlerce kişi ülkenin batısındaki Aachen kenti yakınlarında faaliyet gösteren Garzweiler linyit kömürü madenini işgal ederek, hükümetten fosil yakıt kullanımını tamamen sona erdirecek adımları bir an önce atmasını istedi.

 

Cumartesi günü bin civarında çevreci aktivist Garzweiler açık linyit madeni önünde toplandı.

Eylem “Kömürü durdurun-iklimi ve köyleri kurtarın” sloganı ile Greenpeace, Çevre ve Doğayı Koruma Birliği (BUND), Campact gibi çevre örgütleri ve sivil girişimler tarafından küresel “İklim Adaleti” dayanışması çerçevesinde düzenlendi.

Eyleme İsveçli öğrenci Greta Thunberg’in “İklim için okul grevi” sloganıyla başlattığı protesto hareketi “Gelecek için Cumalar”dan (Fridays for Future) öğrenciler de katıldı.

Polis kordonuna aldırış etmeyen göstericilerden bir bölümü maden ocağının içine inerek çadırları ile işgal amaçlı kamp kurdu.

İklim değişikliğine karşı mücadele Alman kamuoyunun en önem verdiği konuların başında geliyor. Yeşiller Partisi’nin Avrupa Parlamentosu seçimlerinde ve ülkedeki son anketlerde oy oranlarını önemli ölçüde artırmasının gerisinde bu konudaki kamuoyu farkındalığının payı büyük.
Çevreci eylemciler Düsseldorf yakınlarındaki Garzweiler linyit madenindeki işgal eylemi sırasında görülüyor.

Güvenlik güçleri eylemcileri madenden çıkarmaya çalışınca arbede yaşandı. Yine de 250’ye yakın eylemci geceyi madende geçirdi. Güvenlik güçleri pazar günü ise biber gazı ve coplarla müdahale ederek eylemcileri madenden çıkardı.

Güvenlik güçleri geceyi madende geçiren eylemcileri ertesi sabah biber gazı ve coplarla müdahale ederek bölgeden uzaklaştırdı.
“Dans edemediğim devrim, devrim değildir!”

Almanya iklim değişikliği ile mücadele kapsamında 2050 yılına dek karbon salımını sıfıra indirmeyi taahhüt ediyor.

İklim aktivistleri ise bu vaat kapsamında kömür üretimini 2038’e kadar erteleme vaadinde bulunan hükümetten maden ocaklarını tamamen kapatmasını talep ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.