Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uluslararası Çalışma Örgütü: İklim değişikliği, 2030’a kadar 80 milyon kişiyi işsiz bırakacak

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), iklim değişikliği yüzünden verimliliğin düşeceğini ve ekonomik eşitsizliğin daha da artacağı öngörüsünde bulunarak büyük bir işsizlik dalgası uyarısında bulundu.

İLO, iklim değişikliği ile ilgili geçtiğimiz gün bir rapor yayımladı. Rapora göre, iklim değişikliği dünya ekonomisini olumsuz etkileyecek ve 2030 yılına kadar 80 milyon kişi işini kaybedecek. Bundan en çok etkilenenler ise gelişmemiş ülkeler olacak.

Gelecek 10 yıl içerisinde toplam çalışma saatleri bütün dünyada yüzde 2,2 azalacak ve bu gelişmeden en fazla tarım ve inşaat sektörleri etkilenecek.

Uzmanlara göre, iklim değişikliğinin 21. yüzyılın sonuna kadar 1,5 derece ile sınırlı kalacağı varsayılırsa, Gayrisafi Küresel Hasıla’nın bu süre içinde 2 trilyon 400 milyar dolar azalıp yüzde 1,4 oranında gerileyeceği öngörülüyor.

İklim değişikliğinin neden olduğu aşırı sıcaklıktan en kötü etkilenecek olan sektör ise dünya genelinde 940 milyon insanın çalıştığı tarım. 2030 yılına kadar azalacak çalışma saatlerinin yüzde 60’ı, tarım sektöründe yaşanacak. İklim değişikliğinden büyük oranda etkilenen diğer sektör ise inşaat. Bu sektördeki kayıp da yüzde 19’u bulacak. Risk altındaki diğer sektörler ise turizm, spor ve ulaştırma.

Rapora göre, iklim değişikliği sonucu oluşan bu sıcaklığın olumsuz etkileri dünyanın her yerinde aynı derecede hissedilmeyecek. Batı Afrika ve Güney Asya, sıcak bölge kuşağında yer aldığı için aşırı sıcaklıktan en fazla etkilenen yerler olacak. Bu yüzden Batı Afrika ve Güney Asya, 2030’a kadar çalışma saatlerinin yaklaşık yüzde 5’ini kaybedebilir.

ILO uzmanlarından Catherine Saget, aşırı sıcaklığın işgücüne etkisinin, iklim değişikliğinin ciddi bir sonucu olduğunu belirtti ve gelir eşitsizliğinin daha da artacağına dikkat çekti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.