Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sudan’da askeri ve sivil kanat “geçiş yönetimi” konusunda uzlaştı

Sudan’da kontrolü elinde bulunduran Askeri Konsey ve yönetimin sivillere aktarılmasını isteyen protestocu gruplar arasında ilk uzlaşı nihayet gerçekleşti. Taraflar, Afrika Birliği’nin arabuluculuğu üstlendiği görüşmeler sonucunda bir “geçiş yönetimi” üzerinde anlaştı. Taraflar seçimlere kadar yönetimi paylaşacak.

Paris merkezli haber kuruluşu Sudan Tribune’ün haberine göre, Askeri Konsey ve protestocuları temsil eden sivil yönetim yanlısı Özgürlük ve Değişim Güçleri arasında süren müzakereler sonucunda, bağımsız bir teknokrat hükümeti kurulmasına karar verildi. Ülkeyi yönetecek hükümetin 11 kişiden oluşması, beşer üyeyi iki tarafın ayrı ayrı belirlemesi ve kalan bir üyenin bağımsız bir isim olması kararlaştırıldı.

Geçiş yönetimi, 2022’de yapılması planlanan bağımsız seçimlere kadar ülkeyi yönetecek. Taraflar arasında arabuluculuk görevini üstlenen ve anlaşmayı duyuran Afrika Birliği temsilcisi Muhammed Hasan Lebat, geçiş yönetiminin üç ya da üç yıldan biraz daha fazla görevde kalacağını belirtti.

3 Haziran 2019’da, başkent Hartum’daki demokrasi yanlısı sivil güçlere saldıran ordu kuvvetleri yaklaşık 100 göstericinin ölümüne sebep olmuştu. Taraflar, bu olayın araştırılması için bağımsız bir komitenin kurulması konusunda da anlaşmaya vardı.

30 yıllık Ömer el Beşir döneminden sonra…

1989 yılında askeri darbeye katılan ve yönetimi ele alan Ömer el Beşir, 30 yıl ülkeyi yönettikten sonra, bir askeri darbe sonucu devrildi. El Beşir yönetimindeki Sudan’ın Darfur kentinde yaşanan iç savaş, binlerce kişinin ölümüne sebep olmuştu. Ayrıca, Sudan petrol üretiminin büyük bir kısmının gerçekleştiği Güney Sudan bölgesinin 2011 yılında bağımsızlığını kazanmasının ardından el Beşir yönetimi ekonomik anlamda çıkmaza girmişti.  

Ömer el Beşir Sudan’ı yıllarca demir yumrukla yönetti. Son olarak bir darbe ile koltuğundan oldu.

Geçen yıl aralık ayında, ekmek ve benzin zammına karşı başlayan el Beşir karşıtı gösteriler tüm ülkeye yayılmıştı. Protesto güçleri, el Beşir’in istifasını istemişti ve orduyu göreve çağırmıştı. Şiddetlenen protestolar sonrasında, geçen nisan ayında Askeri Konsey, Ömer el Beşir hükümetini devirerek yönetimi ele geçirmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.