Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici yazdı: “Ekonomi sayfalarında ‘mutluluk reçetesi’ haberciliği”

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici son yazısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’yı görevden almasının ekonomideki etkisinden bahsetti ve medyanın bu konudaki tartışmaları görmezden gelmesini eleştirdi.

Çetinkaya’nın görevden alınmasının ertesi günü doların aniden 5.70 TL’nin üzerine çıktığını anlatan Bildirici, medyanın tavrına ilişkin “Dolar çıktı haber yok, dolar indi haber çok” dedi.

Medyanın okurdan bilgi sakladığını yazan Bildirici, şöyle devam etti: “Zaten ekonomi sayfalarında çoğunlukla olumlu haberler ya da olumlu başlıklar kullanıyorlar. Açın bakın bu medya kuruluşlarının ekonomi sayfalarına, olumsuzluk içeren başlık ve haber bulmakta epey zorlanırsınız.

Sadece ekonomide değil, diğer alanlarda da benzer bir habercilik yürütülüyor; Ali Babacan’ın AKP’den istifası, ODTÜ’de gençlerin direnişi ve polis müdahalesiyle ağaç kesilmesi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Belediye Meclisi’nde yaptığı belediyenin maddi durumuna ilişkin sunum, Ankara Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in evindeki belediyeye ait kamera sistemlerinin sökülmesi, hatta Dünya Bisiklet Birliği’nin Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’nu World Tour 2020 takviminden çıkarması bile internet sitelerine girmiyor; gazetelerde verilmiyor ya da aralara saklanıyor.

Okurdan ve izleyiciden bilgi saklanıyor, olumsuzluk içeren ve siyasi iktidarın hoşuna gitmeyecek haberler duyurulmuyor. Elbette insanlar da bunu fark edip yeni mecralara, eleştirel medyaya ve yabancı medya kuruluşlarının Türkçe yayınlarını izlemeye yöneliyor.”

Bildirici’nin “Siz medya üzerinde baskı kurar, medyayı gerçekleri duyurmayan, olumsuzlukları gizleyen, tek sesli propaganda bülteni haline getirirseniz insanların gerçekleri aktaran, nesnel haber veren mecralara yönelmesi kaçınılmaz olur” diye bitirdiği yazısının tamamını okumak için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.