Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

151 edebiyatçıdan Sabitfikir’e tepki: “Ayrımcı, cinsiyetçi, homofobik tavır ve söylemler kabul edilemez”

Sabitfikir dergisinin son dönemdeki tutumlarına karşı, edebiyat dünyasından 151 yazar ortak bir bildiri yayınladı: “Siyasi iktidarın söylemini kendine rehber edinen bir yayıncılık anlayışı yayılırken, bu son tartışmanın münferit bir örnek olarak değerlendirilemeyeceği ortadadır.”

2009 yılında yayın hayatında başlayan ve 2018 yılında Turkuvaz Dergi Grubu’nun D&R’ı satın almasıyla Turkuvaz Dergi Grubu’nda yayın hayatına devam eden edebiyat dergisi Sabitfikir, kurucularından şair küçük İskender’in 3 Temmuz’da hayata gözlerini yummasının ardından taziye mesajı yayınlamadı. Edebiyat dünyasından yükselen tepkinin ardından kısa bir mesaj yayınlayan Sabitfikir, daha önce de A7 Kitap’ın çeviri kitaplar seçkisinin 10 kitaplık ilanından “Tarih Boyunca En Etkin 100 Eşcinsel” kitabının ilandan çıkarılmasını istemişti. Bu sansürün üzerine derginin internet sitesinde yazısı yayımlanan yazarlar, yazılarının kaldırılmasını isteyerek dergiyi boykot etmişti.

Edebiyatçıların bildirisinin tam metni

Yaşananlar üzerine 151 edebiyatçı, Sabitfikir dergisiyle ilgili bir bildiri imzaladı. Bildiri şöyle:

“Edebiyat okuruna ve yayın dünyasına duyurumuzdur;

Değerli şair Küçük İskender’in kaybının ardından kurucuları arasında yer aldığı SabitFikir dergisinin internet sitesinde, edebiyat dünyasının bu önemli kaybının haberine yer vermemesine tepki gösterdik. Derginin yayın yönetmeni Mustafa Akar buna gerekçe olarak kendi kişisel beğenilerini öne sürmüş ve ölüm gününde Küçük İskender’in şiirini tartışmaya açarak anısına saygısızlık etmiştir. Dahası buna tepki gösteren yazarları faşistlikle suçlamaya kalkışarak, son yıllarda sıkça karşımıza çıkan bir pişkinlik örneği sergilemiştir. Aynı günlerde kamuoyuna yansıyan haberlere göre SabitFikir dergisi A7 Kitap’ın çeviri kitaplar seçkisinin 10 kitaplık ilanından ‘Tarih Boyunca En Etkin 100 Eşcinsel’ kitabının çıkarılmasını da talep etmiştir.

“Siyasi iktidarın söylemini kendine rehber edinen bir yayıncılık anlayışı yayılıyor”

SabitFikir’in yeni yönetiminin ayrımcı, cinsiyetçi, homofobik bir yaklaşımdan medet umduğunu gösteren bu tutumu üzerine biz aşağıda imzası bulunan yazarlar derginin hâlâ internet arşivinde bulunan yazılarının çıkarılmasını talep eden meslektaşlarımızı destekliyoruz.

Ülkede kültürün, sanatın, edebiyatın nefes aldığı alanlar giderek azalırken ve siyasi iktidarın söylemini kendine rehber edinen bir yayıncılık anlayışı yayılırken bu son tartışmanın münferit bir örnek olarak değerlendirilemeyeceği ortadadır.

“Ayrımcı, cinsiyetçi, homofobik tavır ve söylemler kabul edilemez”

Bu vesileyle konuya yaklaşımımızın altını bir kez daha çizmek isteriz. Hangi mecradan, kim tarafından gelirse gelsin ayrımcı, cinsiyetçi, homofobik tavır ve söylemler kabul edilemez. Yazılarımızla katkıda bulunduğumuz tüm yayınlar için bu görüşümüz geçerlidir.”

Bildiriye imza atan edebiyatçılar: A.Ömer Türkeş, Abdullah Aren Çelik, Adalet Çavdar, Ahmet Ergenç, Ahmet Telli, Ahmet Ümit, Akif Kurtuluş, Alexander Dawe, Ali Hikmet Eren, Ali Özgür Özkarcı, Altay Öktem, Anıl Mert Özsoy, Aslı Perker, Aslı Tohumcu, Aslı Uluşahin, Asuman Kafaoğlu-Büke, Asuman Susam, Ayhan Koç, Aylin Balboa, Ayşegül Tözeren, B. Nihan Eren, Banu Özyürek, Barış Öztekin, Bedia Ceylan Güzelce, Begüm Kovulmaz, Betül Dünder, Binali Duman, Birgül Oğuz, Bora Abdo, Buket Uzuner, Burhan Sönmez, C. Hakkı Zariç, Can Semercioğlu, Cengiz Kılçer, Cenk Kolçak, Ceren C. Gündoğan, Cihat Duman, Çağlayan Çevik, Deniz Durukan, Deniz Madanoglu, Deniz Poyraz, Deniz Vural, Devrim Dirlikyapan, Devrim Horlu, Doğu Yücel, Doğuş Sarpkaya, Ebru Nihan Celkan, Elif Türker, Emrah Polat, Emre Hepdeniz, Emrullah Alp, Erbuğ Kaya, Erol Hızarcı, Ersan Üldes, Ezgi Aktaş, Fahri Öz, Fatoş Öcal, Ferhat Uludere, Figen Alkaç, Figen Şakacı, Filiz Bilge, Gamze Arslan, Gaye Boralıoğlu, Gonca Özmen, Gün Zileli, Güneş Öztürk, Günsu Özkarar, Hakan Bıçakcı, Hakkı Seçkin, Haluk Kalafat, Hamit Ergüven, Harun Atak, Hasan Cömert, Haydar Ergülen, Hilmi Tezgör, Hüseyin Kıran, Irmak Zileli, Işık Demirtaş, İnanç Avadit, İrfan Aktan, Işın Tuzcular, Jale Özata Dirlikyapan, Kaya Tanış, Kurtuluş Karaşın, Lal Laleş, Latife Tekin, Lokman Kurucu, Mahir Karayazı, Mahir Ünsal Eriş, Mahmut Temizyürek, Mavisel Yener, Mehmet Erkurt, Mehmet Erte, Melisa Ceren Hasmaden, Melisa Kesmez, Menekşe Toprak, Mesut Varlık, Mevsim Yenice, Muhsin Başaldı, Murat Özyaşar, Murat Sayın, Murat Şevki Çoban, Murat Uyurkulak, Nalan Çelik, Nermin Yıldırım, Nilay Kaya, Nilay Özer, Nilüfer Açıkalın, Nurhan Suerdem, Nükhet Ere, Olcay Özmen, Onur Koçyiğit, Oya Kaya, Oylum Yılmaz, Özlem Akcan, Özlem Altunok, Özlem Budak, Rafet Arslan, Rober Koptaş, Seçil Epik, Seçil Türkkan, Seda Ateş, Sedat Barkın, Sedef Erken, Selçuk Orhan, Selim Temo, Sevde Tuba Okçu, Sevgi Koca, Sevgi Tartıcı, Sibel Oral, Sibel Yükler, Simlâ Sunay, Sinem Dönmez, Sinem Sal, Suna Aras, Şenol Topçu, Şerafettin Kaya, Şeref Bilsel, Şükrü Erbaş, Tahir Şilkan, Tozan Alkan, Tuğçe Isıyel, Tunca Çaylant, Turgut Toygar, Ümit Aykut Aktaş, Vivet Kanetti, Yavuz Ekinci, Yekta Kopan, Zeki Çelik, Zeynep Miraç.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.