Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere Parlamentosu’nda taciz raporu: “Genç parlamento çalışanları için cinsel tacize uğramak kaçınılmaz”

Kadınların tacizcileri ifşa ettiği #MeToo hareketinin etkilerinin sürdüğü 2018’in Ekim ayında İngiltere Parlamentosu, parlamentoda yaşanan uygunsuz olaylarla ilgili bir rapor yayınlanmasını talep etmişti. Avukat Gemma White tarafından hazırlanan rapor dün yayınlandı.  

Raporda kanun yapıcıların çalışanlara uyguladığı cinsel taciz, fiziksel şiddet ve zorbalık detaylı bir biçimde anlatılıyor. NY Times’a göre bu rapor, “hiçbir kural ve toplumsal pratiğin işlemediği Lordlar Kamarası’nda kanun koyucuların mutlak güce sahip olduklarını gösteriyor.”

Raporda kanun yapıcıların ağır ofis malzemelerini yardımcılarına fırlattığı, bürolarını süpürttüğü, evlerini temizlettiğinden bahsediliyor. Ayrıca cinsel taciz, parlamentoda çalışanlar için istenmeyen fakat kaçınılmaz bir durum olarak tanımlanıyor.

Kanun yapıcılar, parlamento içinde neredeyse dokunulmaz oldukları için uzun süredir kendilerine yöneltilen cinsel taciz ve zorbalık suçlamalarına bağışıklık kazanmış durumdalardı. Özellikle #MeToo hareketinin başlamasını sağlayan Harvey Weinstein’ın taciz davasının ses getirmesinden sonra, parlamentoya yapılan taciz şikâyetlerinin çığ gibi büyüdüğü kaydedildi.

Geçen yıl, yönetim kadroları için daha net kuralların belirlenmesini ve şikâyetlerin iletilebileceği bağımsız kanallarının oluşturulmasını içeren bir dizi değişiklik talebi yapıldı fakat talepler bütçe yetersizliği gerekçesiyle Lordlar Kamarası tarafından iptal edildi.

“Çocukluğumdan beri ilk defa burada çalışırken ağladım”

Avukat White’ın çalışanlarla birebir görüşerek hazırladığı raporda, parlamento çalışanlarından birinin “Çocukluğumdan beri ilk defa burada çalışırken ağladım” dediği yer aldı.

Raporu hazırlayan Avukat Gemma White

Raporun en önemli kısımlarından biri ise, kanun yapıcıların saklamaya bile gerek duymadığı uygunsuz davranışlardan “ağır cinsel taciz” olarak bahsedilmiş olması.

Raporda, özellikle kadın çalışanların uğradığı cinsel taciz ayrıntılı bir biçimde anlatılıyor. Ayrıca Lordlar Kamarası üyelerinin çalışanlara karşı kullandıkları homofobik, ırkçı, anti-semit ve İslamofobik söylemlere de raporda yer verilmiş.

Dikkat çekici noktalardan biri ise şikâyetlerin sadece parlamentoda çalışmaya başlamış yeni mezunlardan değil, uzun yıllar özel sektörde çalıştıktan sonra parlamentoda çalışmaya başlamış tecrübeli çalışanlardan da geliyor olması. Yine de istismara en açık olan grup, işe yeni başlamış genç çalışanlar. Çünkü genç insanlar yükselebilmek için üstleriyle cinsel ilişkiye zorlanıyor. Raporda bu durum için “bir çeşit seks ticareti” tanımı yapıldı.

Ayrıca çalışanların sık sık topluluk önünde aşağılandığı, mesai saatleri dışında çalışmaya zorlandığı ve kayırmacılık yapıldığından da bahsediliyor.

İngiltere Parlamentosu’nda yaşanan cinsel taciz iddiaları ilk kez ciddi bir şekilde dile getirilecek. Geçen yıl Theresa May’e yakın isimlerden biri olan sekreter Damian Green, iş bilgisayarında porno görüntüler bulunduğu için istifaya zorlanmıştı.

Raporun bugün Lordlar Kamarası’na sunulması bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.