Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

S-400 teslimatı: ABD yönetimi sessizliğini koruyor, Kongre Güney Kıbrıs’a silah ambargosunu kaldırma yolunda

Amerikan yönetimi, Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400 hava savunma sistemine ait parçaların teslim edilmeye başlanmasıyla ilgili olarak sessizliğini koruyor. Amerikan Kongresi’nde ise hem Cumhuriyetçilerden hem de Demokratlardan hem kınama açıklamaları var hem de Beyaz Saray’ın Ankara’ya yaptırım uygulaması isteniyor.

Reuters muhabiri S-400 teslimatında üçüncü güne girilirken
Vaşington’dan hala açıklama yapılmadığına dikkat çekiyor

Amerikan Savunma Bakan Vekili Mark Esper, Türk muhatabı Hulusi Akar ile yaptığı telefon görüşmesi ertesinde yapacağını duyurduğu açıklamayı süresiz erteledi. Esper Akar ile görüşmesi öncesinde, bakanlığının (Pentagon) S-400’ler konusunda tutumunda değişiklik olmadığını söylemişti. Pantagon 31 Temmuz’a kadar S-400 alımından vazgeçmemesi halinde, Türkiye’nin F-35 projesinden dışlanacağı uyarısında bulunmuştu.

Milli Savunma Bakanlığı’nın görüşmeye dair açıklamasında ise Akar’ın muhatabına “S-400 savunma sistemi alımının tercih değil bir zorunluluk olduğunu” ve ABD’nin Patriot teklifinin değerlendirilmeye devam ettiğini bildirdiği belirtildi.

ABD Kongresi’nde ise Ankara’nın kınanması ve cezalandırılması gerektiği görüşü hakim. Senato Dış İlişkiler Komitesi Demokrat Partili Başkanı Eliot Engel ve komitenin üst düzey Cumhuriyetçi üyesi Michael McFaul, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan çok açık bir tercih yapması istendi. Maalesef, yanlış tercihi yaptı” açıklaması geldi. “Erdoğan seçiminin sonuçlarıyla yüzleşmeli” diyen ikili Türkiye’nin F-35 savaş uçağı projesinden çıkarılması ve “yasaların gerektirdiği gibi” Rus savunma sanayi ile iş yapan Türklere yaptırım uygulaması için Pentagon’a çağrı yaptı.

Güney Kıbrıs’ın NATO üyeliğinin önü açılıyor mu?

Temsilciler Meclisi de, Kuzey Kıbrıs Rum Yönetimi’ne 1987’den beri uygulanan silah ambargosunun kaldırılmasını düzenleyen bir maddenin de bulunduğu, “2020 Mali Yılı Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası”nın (NDAA) kendi versiyonunu onayladı. Savunma Bakanlığı’nın politikaları ve bütçesi üzerinde belirleyici öneme sahip NDAA, Kongre’nin her yıl yasalaştırdığı birkaç tasarıdan biri. Tasarıya “Güney Kıbrıs’ın limanlarını Rus askeri gemilerine kapaması ön şartı” ile ambargonun kalkması maddesini ekleyen Demokrat Partili Rhode Island üyesi David N. Cicilline Güney Kıbrıs’ın silah alımında başka ülkelere bağımlı kalmasının ABD’nin ulusal çıkarlarına tehdit oluşturduğunu savunuyor. Amerikanın Sesi ambargonun kalkmasının, Güney Kıbrıs’ın NATO’nun Barış İçin Ortaklık Programı’na katılmasının önünü açabileceğini yazdı.

Tasarının tam olarak yasalaşması için önce Temsilciler Meclisi ve Senato üyelerinin oluşturacağı konferans komisyonundan ortak bir versiyonun geçmesi ve ardından imza için Başkan Trump’a gönderilmesi gerekiyor. Senato tasarısında da, Demokrat Parti New Jersey Senatörü Bob Menendez’in Güney Kıbrıs’a silah ambargosunun kaldırılması amacıyla eklediği benzer bir madde bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.