Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD, Rohingyalar’a yönelik insan hakları ihlalleri sebebiyle Myanmar askeri liderlerine yaptırım uygulama kararı aldı

ABD, Myanmar’daki Rohingya Müslüman azınlığa yönelik insan hakları ihlalleri nedeniyle Myanmar askeri liderlerine yaptırım uygulama kararı aldı. Temsili düzeyde kalan yaptırımlar yeterli bulunmadı.

Kongre’nin daha sert adımlar atması için baskı yaptığı Trump yönetimi, şimdiye kadar Rohingyalar’a yönelik insan hakları ihlallerine karıştığı iddia edilen ordunun iki birimi ile dört polis ve asker üst düzey yönetici hakkında yaptırım uyguladı.

Reuters’ın haberine göre, ABD salı günü, Myanmar Askeri Kuvvetler Komutanı Min Aung Hlaing, yardımcısı Soe Win ve diğer üst düzey askeri yetkililer hakkında yaptırım kararı aldığını açıkladı.

Bahsi geçen üst düzey yetkililerin, Myanmar’daki Rohingya Müslüman azınlığa yönelik katliamdan sorumlu olduğu iddia ediliyor.

Yaptırım listesindeki isimlerin ABD’ye girişi yasaklandı. Listede tuğgeneraller Than Oo ve Aung Aung da yer alıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Burma hükümetinin insan hakları ihlallerinin sorumluluğuyla ilgili harekete geçmemesinden endişeliyiz. Burma askeri kuvvetlerinin insan haklarını ihlal ettiğine dair haberler devam ediyor” dedi.

Konuyla Mike Pompeo’nun mayıs ayında Reuters aracılığıyla “Myanmar Askeri Kuvvetler Komutanı Min Aung Hlaing’ın 2017 yılında Rohingya Müslümanları’na yönelik ‘etnik temizlik’ sürecinde Inn Din köyündeki yargısız infazları düzenleyen askerleri serbest bıraktığını” açıklamıştı.

Pompeo, “Inn Din köyündeki katliamı haber yapan gazeteciler 500 günden fazla hapiste kalırken, katliama karışmış askerlerin hapishanede birkaç ay kaldıktan sonra serbest bırakıldığını” söyledi.

Inn Din köyündeki katliamı Reuters muhabiri Wa Lone ve  Kyaw Soe Oo açığa çıkardı. Bu gazeteciler “devlet sırlarını ifşa etme” suçundan 16 aydan fazla cezaevinde kaldı. İki gazeteci 6 Mayıs’ta afla serbest bırakıldı.

Yaptırım kararı, ABD Dışişleri Bakanlığı’nda Pompeo’nun ev sahipliğinde inanç özgürlüğü konusunda düzenlenen uluslararası konferansın ilk gününde açıklandı. Konferansa Rohingya temsilciler de katıldı. Pompeo, bu yaptırımlar ile ABD’nin konu ile ilgili kamusal alanda harekete geçen ilk yönetim olduğunu belirtti.

Yaptırımlar Myanmar tarafından kınandı. Myanmar Askeri Kuvvetleri Sözcüsü Tuğgeneral Zaw Min Tun ordunun suçlamaları görmezden gelmediğini söyledi.

Tuğgeneral 2017’de orduda yapılan soruşturmada orduya yönelik tüm katliam suçlamalarının temize çıkarıldığını ve bir soruşturmanın da devam ettiğini belirtti ve “Detaylı bir araştırma yürütmek için hâlihazırda bir araştırma komitesi mevcut ve olayları değerlendiriyor” dedi. Tuğgeneral, bahsi geçen askerlerin yasaya uygun olarak serbest bırakıldığını sözlerine ekledi.

İktidardaki Ulusal Demokrasi Birliği Sözcüsü Myo Nyunt, yaptırım kararını kınadığını belirtti. Nyunt, Myanmar liderlerinin insan hakları ihlalleri ile ilgili endişeleri gözardı etmediklerini söyledi ve “Myanmar’daki reel durumu anlamadıkları için bu tarz eylemlere başvuruyorlar” dedi.

2017 yılında Myanmar’daki askeri baskı döneminde 730 binden fazla Rohingya Müslümanı komşu ülke Bangladeş’e sürüldü. BM araştırmacıları, bu süreçte kitlesel öldürmelerin, toplu tecavüzlerin, kundaklamaların ve soykırım niyetinin olduğunu söyledi.

Myanmar Askeri Kuvvetleri, etnik temizlik iddialarını reddetti ve operasyonları “terörizme karşı savaş” olarak nitelendirdi.

BM araştırmacıları, bu ay Myanmar Askeri Kuvvetlerinin ve isyancılarının sivillere yönelik insan hakları ihlalleri olduğunu belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.