Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Berlin’de soylulaştırma karşıtı adım: Eyalet yönetimi, tarihi bulvardaki 670 daireyi satın alıyor

Berlin Eyaleti tarihi bulvar Karl-Marx-Allee üzerindeki 670 daireyi, mülk sahibi şirketten satın aldı. Sosyalist Doğu Almanya’da 1950’lerin prestijli projesi olan bu büyük bulvarda bir süredir soylulaştırma politikalarına ve artan fiyatlara karşı mücadele ediliyordu.

Mücadele geçen kasımda gayrimenkul yönetim şirketi Predac’ın 700 daireyi, Berlin’in en büyük gayrimenkul şirketi olan Deutsche Wohen’e devredeceğini belirtince başladı. Kiraların yükselmesinden korkan kiracılar protesto yürüyüşleri düzenlediler ve dairelerinin cephelerine pankartlar astılar. Bunları üzerine şehir senatosu, satışı durdurma kararı aldı.

Aylar süren hukuki süreçten sonra senato pazartesi günü açıklama yaptı. Karl-Marx-Allee üzerindeki 670 daireden oluşan üç blok, barınmayla ilgilenen bir devlet kuruluşu olan Gewobag tarafından satın alınacak. Satışın tam bedeli iki taraftan da bildirilmemiş olsa da, Karl-Marx-Allee’deki binaların yeniden devletleştirilmesinin bedelinin 90 ila 100 milyon Euro arasında olacağı tahmin ediliyor.

Berlin Belediye Başkanı Michael Müller bu kararın bir planın parçası olduğunu söylüyor. Hedef, 1990’lı yıllarda özel yatırımcılara satılınca kira bedelleri yükselen konutları geri almak. Berlinliler’in şehrin içinde yaşayabilmeye devam etmesi gerektiğini düşünene Müller alabilecekleri her daireyi alıp konut piyasasına yeniden hakim olmak istediklerini belirtti.

Kaynak: The Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.