Metroda hava kirliliği polemiği: Metro İstanbul, Prof. Kadıoğlu’nun ölçümlerini anlamlı bulmadı

İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’nun metrolardaki hava kirliği hakkında yaptığı açıklama sosyal medyada yankı buldu. Portatif bir cihazla metronun içerisinde ölçüm yaptığını ve dışarısıyla içerisi arasında hava kalitesinde farklılık gözlemlediğini duyuran Kadıoğlu, “Bilimsel bir çalışma yaptığımı iddia etmiyorum. En az bir saatlik ölçüm yapıp, ortalama almak lazım. Ben bunu yapacak değilim, bu cihaz ön tespit yapmak içindi” dedi.

Bu konu hakkında Kadıoğlu’yla konuştuk. Portatif bir cihazla, anlık bir ölçüm yaptığını ve bunun bilimsel olmadığını belirten Kadıoğlu bunun bir ön tespit olduğunu belirtti. Asıl ölçümlerin 1 veya 24 saatlik periyodların ortalamalarıyla yapılacağını söyleyen Kadıoğlu, metrolarda hava kirliliğinin dünyanın her yerinde görülebilen bir sorun olduğunu ve literatürde bu tür bilgilere rahatlıkla erişebileceğini belirtti.

Türkiye’deki metro sistemlerinin Avrupa ve Kuzey Amerika’dakilerden daha yeni olduğundan kirliliğin daha az olduğu söyleyip kendi ölçümünde peron ve metro dışındaki kirlilik farkı üç katken Toronto’da yapılan ölçümde bu farkın on kat olduğunu söyledi.

Kadıoğlu, bu kirlilikle mücadele etmek için tozların perona taşınmasını kısıtlayacak cam ayırıcılar yerleştirilmesini ve maske kullanılmasını önerdi. Bir akademisyen ve araştırmacı olarak problemi tespit ettiğini ve bunu yetkililerle kamuoyuna sunduğunu söyledi.

Metro İstanbul, kirlilik iddialarını reddetti

Konuyla ilgili Metro İstanbul İşletme Müdürü Yıldıray Yedikardeş’le de konuştuk. Yedikardeş, metrolarda uluslararası standartlarda hava kalite ölçümlerinin olduğunu belirtti ve peronların iki ucunda bulunan sensörlerle hava akışının otomatik olarak sağlandığını anlattı.

Yedikardeş, Kadıoğlu’nun metodolojisinin anlamlı olmadığını söyledi. Şu ana kadar çıkan sonuçlarda uluslararası standartların altında kirlilik değerleri olduğunu söyleyen Yedikardeş hava kirliliğiyle ilgili bir sorun bulunmadığını belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.