Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NYT: Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar, Somali’de “vekalet savaşı” yürütüyor

Bu haber New York Times’dan derlenmiştir.

Bu yılın mayıs ayında Kuzey Somali’de Bosaso isimli işlek bir liman kentindeki adliyenin önünde bir araba patladı. Yerel haberlerde patlamanın ABD hava saldırılarına misilleme olarak İslamcı militanlar tarafından düzenlendiği öne sürüldü. En az sekiz kişinin yaralandığı saldırıyı IŞİD’in yerel unsurları üstlendi.

Somali’nin Bosaso limanı.

Ancak saldırının zengin Körfez ülkelerinin Afrika Boynuzu’ndaki güç ve kâr yarışının bir parçası olma ihtimali var.

Son iki sene içerisinde Somali, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Katar’ın savaş alanı haline geldi. Bu iki ülke farklı gruplara silah yardımı ve askeri eğitim sağlıyor, yerel yetkililere rüşvet veriyor ve Somali’nin doğal kaynaklarının kullanımı ve liman işletme ihaleleri için rekabet ediyorlar. Somali’nin uzun sahil şeridi bölgedeki gelişen piyasalara ve önemli deniz yollarına erişim sağlıyor. Patlamanın yaşandığı Bosaso’daki liman bir BAE şirketi tarafından işletiliyor.

“Dostlarımız son bombalamaların arkasındaydı”

The New York Times’ın elde ettiği bir telefon görüşmesi kaydına göre, Katar Emiri’ne yakın bir iş insanı olan Khalifa Kayed al-Muhanadi, Somali’deki Katar Büyükelçisi’ne patlamanın rakip ülke BAE’yi ülkeden kaçırmak için yapıldığını söyledi. Kaydın güvenilirliği hakkında sorular yöneltilen al-Muhanadi ve Katar devleti, kaydı yalanlamadı. Ancak her iki kaynak da onun bir devlet görevlisi olarak değil, bir vatandaş olarak konuştuğunu belirtti. Fakat telefonun öbür ucunda bulunan Somali Büyükelçisi patlamayla Katar’ın ilişkilendirilmesine karşı çıkmadı.

Somali ve Afrika Boynuzu’ndaki nüfuz savaşını aynı zamanda bölgede Arap Baharı’yla birlikte başlayan soğuk savaşın bir parçası olarak da görmek mümkün. Katar ve Türkiye ayaklanmaları ve onlarla birlikte yükselişe geçen İslamcı siyasi partileri desteklerken BAE ve Suudi Arabistan bunlara karşı çıkıp, Katar’ı militanları desteklemekle suçlamıştı. Bu soğuk savaşın önemli mihenk taşlarından biriyse iki yıl önce BAE, Suudi Arabistan, Mısır ve diğer müttefiklerin Katar’ın politikalarını değiştirmesi için ticari ve diplomatik ilişkilerini kesmesiydi.

Eğer bu saldırı BAE’yi ülkeden kaçırmak için yapıldıysa bu ilki değildi. Şubat ayında balıkçı kılığındaki iki kişi limanın müdürünü öldürmüştü. BAE saldırıları üstlenen el Şebap’a karşı operasyonlar düzenledi. Ancak Katar’ın örgütün esas düşmanı olarak gördüğü Somali devletiyle yakın ittifak içinde olması, Katar’ın işine yarayacak olan bu saldırıyı neden düzenledikleri konusunda tutarsızlıkları göz önüne seriyor.

Somali bu soğuk savaşta tarafsız kalmaya çalışırken 2018 Nisan’ında Mogadişu’ya inen bir BAE jetinden nakit olarak 9,6 milyon dolar çıkması dengeleri bozmuştu. BAE yetkilileri bu paranın eğitim verdikleri asker ve polislerin maaşlarını ödemek için kullanılacağını belirtirken, Somali bu paranın ülkede nüfuz satın almak için kullanılacağını iddia etmişti. Bu olayın doğurduğu güç boşluğundan yaralanmak isteyen Katar, olaydan bir ay sonra Somali’de altyapı, eğitim ve insani yardım için 385 milyon dolar harcayacaklarını belirtmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.