Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bulgaristan’da 5 milyon kişinin şahsi verilerini çaldığı iddia edilen korsana Başbakan Borisov’dan övgü: “Böyle eşsiz yetenekleri işe almalıyız”

Bulgaristan Başbakanı’nın “büyücü” diye nitelendirdiği bilgisayar korsanı, neredeyse bütün Bulgar yetişkinlerin kişisel verilerini çalmakla suçlanıyor.

Bulgaristan’da Ulusal Gelir Kurumu’nun veritabanına siber saldırı düzenlendi. Yetişkin Bulgar vatandaşlarının neredeyse tamamının kişisel ve finansal bilgilerinin çalındığı saldırıyla ilgili, 20 yaşındaki bir bilgisayar korsanı tutuklandı. Bulgar polisi, “şimdiye kadar Bulgaristan’da yaşanan en büyük veri hırsızlığı” olarak nitelendirilen olayı araştırmaya devam ediyor.

Gerçekleştirilen saldırı sonucu, 7 milyon nüfuslu Bulgaristan’da, yaklaşık 5 milyon kişinin şahsi bilgilerinin çalındığı tahmin ediliyor. Çalınan bilgiler arasında kişilerin isim ve adres bilgileri, sosyal güvenlik numaraları, kişisel gelir bilgileri ve sağlık durumlarına ait detayların olduğu söyleniyor.

Ulusal Gelir Kurumu, ülkedeki vergi mükellefi bütün insanların kişisel bilgilerinin tehlikeye girdiği saldırı sonucunda yaklaşık 20 milyon avroya yakın para cezası ile karşı karşıya kalabilir.

Bulgaristan Maliye Bakanı Vladislav Goranov, çalınan milyonlarca kişisel ve finansal bilgiden dolayı Bulgar vatandaşlarından özür diledi.

Başbakan Boyko Borisov: Buna benzer “eşsiz beyinleri” işe almamız gerek.

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ise yaptığı açıklamada, tutuklanan bilgisayar korsanını “büyücü” olarak nitelendirdi.  Ülkesinin, tutuklanan korsana benzer “eşsiz beyinleri” devlete hizmet etmesi için işe alması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Bulgar medyası ise, bilgisayar korsanının ABD merkezli bir siber güvenlik firmasının çalışanı olan Kristian Boykov olduğunu yazdı. Çalıştığı kurumun Bulgar ofisi müdürü de Boykov’un firma çalışanı olduğunu ve tutuklandığını doğruladı. Boykov’un işvereni ise aleyhindeki iddiaları reddetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.