Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran’da CIA için çalıştıkları iddiasıyla 17 kişi tutuklandı, bazıları idama mahkum edildi

İran İstihbarat Bakanlığı Amerikan Merkezi İstihbarat Servisi CIA için çalışan 17 İran vatandaşının yakalanıp cezalandırıldığını duyurdu. Fars haber ajansı da zanlılardan bazılarının ölüm, bazılarının ise uzun hapis cezalarına çarptırıldığını bildirdi.

Konuyla ilgili basına açıklamalarda bulunan yetkili, casusluk yaptıkları iddia edilen İranlılar’ın, ABD’ye seyahat vizesi almaya çalışırken CIA’in baskısıyla karşılaştıklarını ve “vize tuzağına” düştüklerini söyledi. Birbirlerinden bağımsız çalıştıkları söylenen sözkonusu 17 kişinin kimlikleri açıklanmadı, ancak yetkili bu kişilerden bazılarının nükleer ya da askeri tesisler gibi “hassas ve kritik sektörlerde” görevli olduklarını belirtti. İran medyasında yakalanan kişilerle temas halindeki “CIA görevlilerine” ait olduğu ileri sürülen görüntüler de yayınlandı.

İngiltere ile İran arasındaki tanker krizi büyüyor

Öte yandan, İran ile tanker krizi yaşayan İngiltere’de ise hükümet, Tahran’a nasıl bir yanıt verileceğini bugün gündemine alıyor. Londra’da olağanüstü ve acil durumlarda hükümet birimleri arasında koordinasyonu sağlama amacıyla düzenlenen güvenlik kabinesi toplantısı bugün yapılacak. Toplantıda cuma günü İngiltere bandıralı “Stena Impero” adlı gemiye el koyan İran’a baskı uygulamak için başvurulacak seçenekler değerlendirilecek.

Tankerin yüksek güvenlikli Bender Abbas limanında bulunduğu belirtiliyor. Gemiyi işleten İsveçli taşımacılık firması Stena Bulk, 23 kişilik mürettebatın durumunun iyi olduğunu açıkladı.

İngiltere ile İran arasındaki tanker krizi İngiltere’nin 4 Temmuz tarihinde Cebelitarık’taki İngiliz sularında “Grace 1” adlı İran petrol tankerine el koyması ile başlamıştı. İngiltere, Suriye’ye petrol taşıdığı ve Avrupa Birliği’nin Suriye’ye uyguladığı yaptırımları deldiği gerekçesiyle tankere el konulduğunu açıklamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.