Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Guardian: “İngiltere merkezli muhalif İran televizyon kanalının Suudi Arabistan’la bağlantıları ortaya çıktı”

The Guardian’da yer alan haberde, İngiltere merkezli muhalif İran televizyon kanalı Iran International TV’nin Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman’la yakın bağlantıları olduğu bilinen bir Suudi iş insanı tarafından gizli offshore hesaplarla finanse edildiği iddiası ortaya atıldı.

Haberde, Iran International TV’nin editoryal bağımsızlık konusunda kaygıya yol açmasının yanı sıra, Londra’da faaliyet gösteren Suudi bağlantılı diğer televizyon ve medya kuruluşlarının üzerindeki şüpheleri artıracağı belirtildi.

Guardian’a konuşan bir kaynak ise, birçok gazetecinin, Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinden sorumlu olduğuna inanılan Veliaht Prens Muhammed bin Salman’a Iran International TV’nin arkasındaki güç olarak baktığını söyledi. Londra Chiswick’te faaliyet gösteren kanalın yöneticileri, Suudi Kraliyet Mahkemesi’nden para aldıklarını reddetmedi.

Aniden antene çıktı, ödediği yüksek maaşlarla dikkati çekti

Iran International TV geçen yıl Londra’da birdenbire ortaya çıkmış; 100 kişilik bir personel ağı, düzenli ödenen yüksek maaşlar ile dikkatleri üzerine çekmişti. Ancak şirket finansman kaynağı konusunda açıklama yapmaktan kaçınmıştı.  Milyonlarca İranlı, Tahran hükümeti tarafından sansürlenen yayınlar yüzünden, uydu yayınlarına yönelmişti. Bu yüzden Londra, BBC Farsça, The X Factor ve Come Dine With Me’nin İran versiyonlarını yayınlayan Manoto TV’yi de kapsayan televizyonlar ile İran kanallarının merkezi haline gelmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.