Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ziraat Mühendisleri Odası’nın Karpuz Raporu: İthalat arttı, üretim düştü, ekim alanları azaldı

Satiye Özdemir ve Cem Taylan’ın haberi

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası Karpuz Raporunu açıkladı. Rapora göre, geçen yıl 62 bin ton karpuz ithal edildi, ekim alanı 1 milyon 370 bin dekardan 864 bin dekara düştü, kişi başı üretim de 60 kilogramdan 50 kilograma geriledi. Karpuz üretiminin en fazla yapıldığı il ise Adana.

Medyascope’tan Satiye Özdemir raporla ilgili olarak Adana Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Semih Karademir’le görüştü. Karademir, şunları söyledi:

“İlk dönemlerde standart çeşitler ekilirken verim azdı. 80’li yıllardan sonra bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de Hibrit tohum kullanılmaya başladığından verimli çeşitlerin devreye girmiş olması ekim alanlarının düşmesine sebep oldu. Son 10 yıldır Türkiye’de 25-30 yıldır da dünyada aşılı karpuz üretimi yapılmakta. Aşılı karpuz üretimi yapılırken yanlış girişimler oldu. Tüketicilerimiz karpuzdaki tat, aroma, şeker oranlarından dolayı son 10 yıldır karpuz tüketiminden vazgeçmeye başladılar. Bunun sebebi de karpuz tarımında aşılı fidelerin kullanılmış olması.”

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör ise Türkiye’nin bir tarım politikası olmadığını savundu.

“Ülkemiz maalesef bir ithalat cenneti oldu. Yalnız karpuzda değil birçok üründe ithalatçı konuma düştük. 11. kalkınma politikasına baktık, yine tarımı iyileştirecek bir şey görmüyoruz. Tarım Şurası yapılıyor şu anda ama o da göz boyama. Tarımı özelleştiriyorlar. Üretici bu karpuzu bin bir cefayla yetiştiriyor. Fakat tohum maliyeti, ilaç maliyeti, gübre maliyeti, mazot maliyeti, işçilik maliyeti, sulama maliyeti böyle bir üretim yapıyor ama maalesef onu satamıyor, elinde kalıyor. Karpuzun fiyatı 10 kuruşa düştü, bazı yerlerde toplanmıyor bile. Üretici zor durumda.”

Medyascope’tan Cem Taylan da İstanbul’da manavları dolaştı, şikayetleri dinledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.