Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransız hükümeti, Avrupa Birliği’ni bölen Mercosur serbest ticaret anlaşmasını kabul etmedi

Avrupa Birliği (AB) ve Mercosur (Güney Amerika Ortak Pazarı) arasında 20 yıldır müzakereleri süren serbest ticaret anlaşmasının temel hatları, 28 Ağustos’ta yapılan anlaşma ile belirlenmişti. Ancak, birçok AB ülkesi anlaşmaya tepki gösteriyor. Son olarak, Fransa Başbakanı Jean Castex, 18 Eylül’de yaptığı açıklamasında anlaşmanın biyolojik çeşitliliği azaltacağını ve çok sayıda ormanı yok edeceğini, dolayısıyla bu hali ile anlaşmaya karşı çıktığını açıkladı.

Anlaşmanın koşulları neler?  

AB-Mercosur anlaşmasının başlıca amacı, iki kıtanın da gümrük vergilerini kaldırması. Anlaşma doğrultusunda, gümrük vergileri giderek azaltılıyor ve on sene içinde vergilerin yok denecek kadar düşük bir seviyeye inmesi bekleniyor.

AB, Mercosur ülkelerine toplamda yıllık 99 bin tonluk sığır eti ithalatı kotası getirecek, bunun karşılığında ise AB şirketleri Mercosur ülkelerinin piyasalarına daha kolay erişim sağlayabilecek.

Anlaşmanın çevreye olası risklerini incelemek için kurulan komisyonun raporuna göre, anlaşmanın yürürlüğe girmesinden altı yıl sonra dünya genelinde yıllık ormansızlaşma oranı her sene yüzde 5 artarak 700 bin hektar ormanın yok olmasına yol açacak. Karbondioksit emisyonlarında da büyük bir artışın meydana geleceğini öngören rapor, anlaşmanın çevreye vereceği zararın ekonomik faydalarından çok daha büyük olacağının altını çiziyor. 

Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için tüm AB ülkelerinin yanı sıra, Avrupa Parlamentosu’nun da onayı gerekiyor. Anlaşma, Avusturya‘da ve Hollanda’da reddedildi ancak İspanya ve Portekiz anlaşmanın imzalanmasından yana.

Avrupalı çiftçiler ve çevreci gruplar ayakta 

AB’nin tarım ve çevre politikalarına uyma zorunluluğu olmayan Mercosur ülkeleri, Avrupalı çiftçilerden daha ucuza et üretiyor. Durumdan endişe duyan Avrupalı çiftçi ve et üreticileri, anlaşmanın Avrupa tarım pazarında büyük eşitsizliklere sebep olacağını öne sürüyor. 

Anlaşmaya tepki gösterenler arasında çevreci gruplar da bulunuyor. Birçok çevre aktivisti, iklim değişikliğine karşı duyarsızlığı ile bilinen Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ile bir ticaret anlaşmasının imzalanmasına karşı çıkıyor. Eski Fransa Çevre Bakanı Nicolas Hulot“Çevreyi korumayı alaya alan bir ülke ile nasıl kıtalararası bir anlaşma imzalanabilir?’’ diyerek anlaşmaya tepki göstermişti. 

Fransa hükümeti, anlaşmayı bu hali ile kabul etmediğini açıkladı. Ancak ithal edilen malların ormansızlaşmaya neden olmaması, Mercosur ülkelerinin Paris Anlaşması gibi çevreyi korumaya yönelik anlaşmalara uyması, bu anlaşmaların yasal olarak bağlayıcı olması ve son olarak da ithal edilen ürünlerin çevre kanunlarına uygun olmaları için daha sık ve kolay denetlenebilmeleri durumunda, anlaşmaya varabileceklerini belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.