Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İddia: Usame bin Ladin’in oğlu ve El Kaide’nin müstakbel lideri Hamza bin Ladin öldü

El Kaide’nin öldürülen kurucusu Usame bin Ladin’in oğlu ve örgütün müstakbel lideri Hamza bin Ladin’in öldüğü iddia ediliyor. Amerikan medyası “üç yetkili”ye dayanarak 30 yaşındaki Hamza bin Ladin’in öldüğüne dair istihbarat olduğunu duyurdu. Ancak Hamza bin Ladin’in ne zaman, nerede, neden ve nasıl öldüğüne dair bilgi paylaşılmadı. ABD Başkanı Donald Trump ise gazetecilerin sorularını “Bu konuda yorum yapmak istemiyorum” diyerek geçiştirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Hamza bin Ladin’in yerini bildirene 1 milyon dolar ödül vereceğini açıklamıştı.

Örgütün mevcut lideri Eymen el Zevahiri’nin halefi olarak görülen Hamza bin Ladin, en son 2018 yılında bir video kaydı yayınlamış ve Suudi Arabistanlılara kraliyet ailesine karşı ayaklanma çağrısı yapmıştı. Suudi yönetimi ise, ancak bu yıl, 1 Mart 2019’da Hamza bin Ladin’in vatandaşlıktan çıkarıldığını duyurdu. Aynı tarihte, yani 1 Mart 2019’da ABD Dışişleri Bakanlığı da Hamza bin Ladin’in bulunduğu yer hakkında ipucu verebilecek kişilere 1 milyon dolar ödül vereceğini ilan etti.

1989 doğumlu Hamza bin Ladin, 7 yaşından itibaren El Kaide’nin propaganda filmlerinde sıkça boy göstermişti.

Babası Usame bin Ladin’in 1996 yılında Afganistan’a giderken yanında götürdüğü Hamza bin Ladin, o tarihten itibaren El Kaide’nin pek çok propaganda filminde yer aldı. ABD’de üç bine yakın kişinin ölümüne neden olan 11 Eylül 2001 saldırılarının azmettiricisi olan Usame bin Ladin, 2011 yılında Pakistan’da düzenlenen bir operasyonda ABD Deniz Komandoları tarafından yakalanıp öldürülmüştü. Amerikalı yetkililer daha sonra Usame bin Ladin’in öldürüldüğü evde, Hamza bin Ladin’i halefi olarak yetiştirdiğine dair yazışmalar bulduklarını duyurmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.