Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emek Haberleri (51): H&M’de grev kararı, Hattat Madencilik’te TİS imzalandı, Harb-İş işçilerinden basın açıklaması

Erişim Çağrı Merkezi çalışanları, yönetimin sendika engeline karşı eylem yaptı 

Tez-Koop İş Sendikası, Türkiye İş Bankası iştiraklerinden Erişim Çağrı Merkezi’nde sendikalaşma faaliyetinin engellendiği gerekçesiyle basın açıklaması düzenledi.

Erişim Çağrı Merkezi’nin İstanbul ve Eskişehir şubelerinde çalışan yaklaşık 30 işçi, sendikalaşma haklarını kullandıklarını için işten atıldı.

Türk-İş’e bağlı Tez-Koop İş Sendikası işten atılmaları protesto etmek etmek için, İstanbul Levent’te bulunan İş Kuleleri’nin önüne yürüyüş düzenledi. Yürüyüşün ardından basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı Tez-Koop İs Genel Örgütlenme Sekreteri Çağdaş Duyar okudu. Duyar, “Yöneticiler ikna odaları mantığıyla işçileri köşeye çekmekte, sendikal çalışmayla ilgili tehditler savurmaktadır. Arkadaşlarımız asılsız ve dayanaksız tutanaklarla işten çıkarılmaktadır” dedi.

Erişim Çağrı Merkezi’nde sendikal mücadelelerine devam edeceklerini söyleyen Duyar, “Biz, çalışanların yasal haklarını her yerde, her zaman, her koşulda koruyacağız. Onların güvenceli bir çalışma ortamında, ileri kazanımlarla çalışmaları için her türlü özveride bulunmaya kararlıyız. Erişim Çağrı Merkezleri’nde emeğin hakkını alacağız” diye konuştu.

Deriteks: “Sendikayı engellemek suçtur

Kocaeli Darıca’da bulunan VİP Tekstil Fabrikası‘nda Deriteks Sendikası’na üye oldukları gerekçesiyle 15 işçi işten çıkarıldı.

İşten atılmaları ve sendikal baskıları protesto eden Deriteks üyeleri fabrika önünde basın açıklaması düzenledi.

Açıklamada konuşan Deriteks Sendikası Genel Başkanı Musa Servi, “Fabrikada adeta sendikaya yönelik bir cadı avı başlatılmış ve sendikal faaliyetleri yürüten öncü işçiler ve üyelerimiz tespit edilerek 15 üyemiz işten çıkarılmıştır. Sendikalı olmak anayasal bir haktır. Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 25. maddesine göre de işçilere sendikalı oldukları gereçesiyle hiçbir ayrı işlem yapılamaz” dedi.

Sendikal baskı oluşturmak ve engellemeye çalışmanın TCK’ya göre suç olduğunu belirten Servi sözlerini şöyle sürdürdü: “Neden korkuyorsunuz? İşçilerin hak ve menfaatlerini korumak ve iyi bir çalışma ortamı istemesinden daha doğal ne olabilir? İşyerleriniz sizin olabilir ama burada çalışanlar, ter akıttıkça, bu fabrikada makinalar işledikçe, size değer üreten emeğe saygı duymalısınız; duymuyorsanız, anayasal haklara uymak zorundasınız.”

H&M işçileri greve çıkacak

H&M ve Koop-İş Sendikası arasında süren Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinin tıkanması nedeniyle grev kararı alındı.

H&M mağaza ve genel müdürlük bünyesinde çalışan işçilerin 2018 yılında başlattıkları Koop-İş Sendikası’ndaki örgütlenme süreci, 2019 Mart ayında toplu iş sözleşmesi görüşmeleri yapma yetkisinin alınmasıyla devam etti.

Yürütülen TİS görüşmelerinde ücrete dair maddeler ve izinler konusunda anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı alındı. Sendika, 21 Eylül’de grev kararlarını iş yerlerine asacak. Anlaşma sağlanamazsa, 4 Ekim’de greve çıkılacak.

Manisa’da 20’si kadın 24 işçi işten çıkarıldı

Manisa’da faaliyet yürüten Ekinler Endüstri’de, Türk Metal Sendikası‘nda örgütlenen 20’si kadın 24 işçi işten çıkarıldı.

Fabrika önünde açıklama yapan Türk Metal Sendikası Manisa 1 No’lu Şube Başkanı Ercan Dereli, “Fesih nedenini üretimde daralma olarak açıklayan işveren, ertesi gün ise alay edercesine yeni çalışanları işe başlatmaktadır. Aslında çıkarılanların tek suçu hak ettikleri ücreti alabilmek ve çalışma şartlarını iyileştirebilme düşüncesi ile sendikaya üye olmalarıdır” dedi.

Kadın çalışanlar üzerindeki baskılara son verilmesini isteyen Dereli, “Emekçi kadınların işteki durumunun iyileştirilmesi amacıyla kanun ve kurallar eksiksiz olarak uygulanmalı, tüm ilgili taraflar üzerine düşeni yapmalı, sorumluluklarını bütünüyle yerine getirmelidir. Öncelikle, kadınlara rahatsızlık duymayacakları çalışma ortamları sunulmalıdır” diye konuştu.

Harb-İş tazminatsız işten atılan işçiler için basın açıklaması yaptı

Harb-İş Sendikası Kayseri Şubesi, 2. Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü’nde tazminatları ödenmeden işten çıkartılan işçiler için basın açıklaması düzenledi.

Açıklamayı Harb-İş Sendikası Genel Başkanı Bayram Bozal okudu. Bozal, “Emeğiyle, alın teriyle evine ekmek götürmek isteyen Topaç ve Kevencioğlu kardeşlerimiz adeta bir hırsız gibi, bir vatan haini gibi tazminatsız bir şekilde işten çıkarılmıştır. Oysa bu kardeşlerimizin çalıştırılabilmeleri için Mesleki Yeterlilik Belgesi’ni almalarına rağmen belgeleri yok sayılmıştır. Türk Harb-İş Sendikası olarak, bu kötü niyetli ve hukuk dışı uygulamayı kınıyoruz” dedi.

Hattat Madencilik’te Toplu İş Sözleşmesi imzalandı

Hattat Enerji ve Madencilik AŞ (HEMA) Amasra İşletmesi’nde, 98 işçiyi ilgilendiren 4’üncü dönem Toplu İş Sözleşmesi (TİS) imzalandı.

1 Ocak 2019 ile 31 Aralık 2020 tarihleri arasını kapsayacak TİS’e göre 2019 yılında yer üstü çalışanlarının ücretlerine yüzde 12, yer altı çalışanlarının ücretlerine yüzde 6 oranında artış yapıldı. 2020 yılının ilk 6 ayında yüzde 3 artı enflasyon farkı, ikinci altı ayında da yüzde 3 artı enflasyon farkı ücret artışı yapılacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.