Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

José Parlá’nın “ISTHMUS” sergisi: Osmanlı’dan günümüze, hat ustalarına saygı duruşu

Kübalı sanatçı José Parlá, “ISTMUS” sergisiyle ilk kez Türkiye’de. Son dönemde dünyanın dört bir yanında ürettiği işlerle tanınan Küba kökenli Amerikalı sanatçı José Parlá, Türkiye’deki ilk kişisel sergisini İstanbul’74’te açtı.

16. İstanbul Bienali ile eşzamanlı gerçekleştirilen “ISTHMUS” isimli sergi, Parlá’nın 1999’da ilk İstanbul ziyaretinde görüp ilham aldığı, Osmanlı’dan bugüne kaligrafiye ve ustalarına bir saygı duruşu niteliği taşıyor.

Sanatçının İstanbul’a özel olarak hayata geçirdiği ve eski Türkçe’de “iki tarafı su ile çevrili, iki büyük kara parçası arasında bağlantı sağlayan kara uzantısı” anlamına gelen “ISTHMUS” sergisinin temeli, Parlá’nın estetik ve kültürel ifade aracı olan kaligrafik imge üretim biçimine dayanıyor.

Sanatçının İstanbul coğrafyasından ilham alarak ve “yaşadığı yere ait bir hat sanatının nasıl olabileceğini, gelecek kuşaklar için neyi temsil edebileceğini hayal ederek” yarattığı sergide, özel olarak ürettiği kağıt ve cam üzerine işleri, resimleri ve geleneksel Türk el sanatlarını benimseyen köklü seramik markası Gorbon işbirliğiyle ürettiği seramik eserleri yer alıyor.

Sergi, 28 Eylül’e dek ziyaret edilebilir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.