Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

KONDA Araştırma: Halkımız hem NATO’cu hem Rusyacı; çoğunluk, menemenin soğanlı olması gerektiği görüşünde!

KONDA Araştırma, sosyal hayattan dini konulara, siyasetten özel hayata kadar 75 farklı konuda demografik bir inceleme yayınladı. KONDA Veri Ambarı’nın 2018 yılı verileri üzerinden “demografi” başlığı altında 16, temalarda 9 ve güncel konularda 14 farklı alanda bir demografik matris hazırlandı. Matriste cevaplar cinsiyet, yaş, yaşam tarzı, gelir durumu ve eğitim durumuna göre yüzdelerle interaktif olarak görülebiliyor.

KONDA’nın 2018’deki bir anketine göre “Eğer ülkemizdeki tüm insanları sahip oldukları gelir ve refah bakımından dört gruba ayırsaydık, kendinizin hangi grupta olduğunu düşünüyorsunuz” sorusuna, yüzde 58 “ortanın altı” ve sadece yüzde 1’i “zengin” cevabını verdi.

En yakın tehlike: İç çatışma

“Türkiye için en yakın tehlike hangisidir” sorusuna yüzde 40 oranında “ülkede iç çatışma çıkması” cevabı verildi. Cevaplayanların yüzde 35’i “Ortadoğu’da savaşın artması/yayılması” derken, “ekonomik kriz” diyenler yüzde 13’te kaldı.

“Güvende hissediyorum”

“Son günlerde sokağa çıkmak, kalabalık yerlerde bulunmak konusunda çekince, endişe duyuyor musunuz” sorusuna ise katılımcıların yarısından fazlası “Güvende hissediyorum” diye cevap verdi.

En çok erkekler güvende hissediyor

Araştırmada, erkeklerin yüzde 65’i güvende hissederken, kadınların ise yüzde 48’inin güvende hissettiği ortaya çıktı. Kendisini en az güvende hisseden kadınlar, üniversite mezunu (yüzde 31) kadınlar.

“Güvensiz hissediyorum ve gündelik hayatımı olumsuz etkiliyor” diyen yüzde 19’luk dilimin yüzde 24’ü kadın, yüzde 14’ü erkek.

Kadınlar erkeklerden daha dindar, kadınların yüzde 62’si başını örtüyor

Dindarlık hakkında yapılan araştırmada yüzde 58 kendisini dindar olarak tanımlıyor. Kendisini dindar olarak tanımlayanların yüzde 61’i kadın ve yüzde 55’i erkek. Kadınların örtünme durumu sorulduğunda, yüzde 52’sinin başörtülü olduğu, yüzde 38’inin ise örtü kullanmadığı anlaşıldı. Kadınların yüzde 10’u türban kullandığını söylerken, yüzde 1’i ise çarşaf giyiyor.

En çok kullanılan sosyal mecra: WhatsApp

Sosyal medya kullanımı hakkında yapılan ankette ilk sırada yüzde 56 ile WhatsApp, ikinci sırada yüzde 46 ile Facebook ve üçüncü sırada yüzde 37 ile Instagram geldi.

“İnternete hiç girmiyorum” diyenlerin oranı ise yüzde 26. 

Menemen soğanlı olur

“Menemen soğanlı mı olur soğansız mı” sorunsalında yüzde 68’lik çoğunluk menemenin soğanlı yenileceğinden yana tavır koydu. 

NATO işbirliği de Rusya işbirliği de destekleniyor

Türkiye’nin NATO üyeliğini devam ettirmesi konusunda yüzde 58 “Türkiye NATO üyeliğini mutlaka devam ettirmelidir görüşü doğrudur” dedi. Yüzde 42 ise bu görüşün yanlış olduğu yanıtını verdi. Öte yandan, “Rusya ile siyasi, askeri ve ekonomik işbirliği daha da güçlenmelidir görüşü doğrudur” diyenlerin oranı da yüzde 56 oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.