Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin: “Yerli üretici için yapılan kredi faiz indiriminin benzeri diğer markalar tarafından da yapılırsa otomotiv sektörü ciddi anlamda hareketlenir”

Vakıfbank, Halkbank ve Ziraat Bankası, Türkiye’de üretilen binek ve ticari taşıtlar için kredi faizini aylık yüzde 0,49-0,69 oranına düşürdü. İndirimler 1 Ekim-31 Aralık 2019 tarihleri arasında geçerli olacak. Bankalarla yapılan anlaşmaya göre indirimler, binek araçlarda Fiat, Honda, Hyundai, Renault Mais, ticari araçlarda ise Fiat, Ford, Isuzu, Karsan ve Temsa markalarını kapsayacak.

“Kredi faiz indirimi Türkiye’de üretilen modeller için geçerli”

Medyascope’tan İbrahim Yayan konuyla ilgili EBS Analiz Otomotiv Yönetim Danışmanlığı Genel Müdürü Erol Şahin’le konuştu. Şahin, ithal araçların da indirim kapsamına alınmasını istedi:

“Bu indirimden sadece bazı markalar faydalanabiliyor. Aynı zamanda bu markaların sadece Türkiye’de üretilen modelleri için geçerli. Bu indirim iç pazarın canlandırılması için gerekiyordu. Hatırlarsanız 1 Kasım 2018’de ÖTV ve KDV indirimi geldi. Ancak bu indirim 2019 yılında pazarı beklenen ölçüde canlandırmadı. Devlet için pazarın canlanması elbette çok önemli. Ancak ÖTV’den elde edilecek gelir de çok önemli. Bu teşvikin bir diğer amacı da ÖTV gelirlerini artırmak. Ayrıca, yerli araç niye tercih edildi sorusunun cevaplarından biri de cari açığı azaltmak.”

“Bu teşvik 4 milyon insanı ilgilendiriyor”

Sektör adına yapılan her teşvikin olumlu olduğunu belirten Şahin, “Bu teşvik aileleri de kattığımızda 4 milyon insanı ilgilendiriyor. Ancak gözden kaçırılmaması gereken bir nokta var. Kredi ret oranları çok yüksek. Çünkü insanlar son yıllarda maddi açıdan çok sorun yaşadı. Bu kredilerin bankalar tarafından hangi kriterlerle verileceği çok önemli” dedi.

“Diğer markaların da vereceği teşvikler pazarı ciddi anlamda hareketlendirir”

Markaların yapılan faiz indiriminde katkısının olduğunu söyleyen Şahin, “Bankaların bu indirimi kendi ceplerinden karşıladıklarını zannetmiyorum. Zaten markaların kendi finans kuruluşları üzerinden ‘0’ faiz kampanları var. Burada önemli noktalardan biri algı. Devlet tarafından yapılan indirimin halkta karşılığı yüksek. Zaten markalar yıllardır benzer indirimler uyguluyor. Ancak hiç bu kadar ses getirmedi. Diğer markalar da benzer indirimler yapacaktır. Belki kamu bankalarıyla değil ama özel bankalarla yapabilirler. Diğer markalar da benzer teşvikler verirse bu, pazarı ciddi anlamda hareketlendirir” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.