Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hakkında tazminat davası açılan Evrensel yazarı ve akademisyen Ceren Sözeri: “Amaç medya kuruluşlarını para cezalarıyla susturmak”

Turkuvaz Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Serhat Albayrak, Evrensel yazarı ve akademisyen Ceren Sözeri’nin kaleme aldığı “AKP’ye kim oy kaybettirdi?” başlıklı yazısı nedeniyle gazeteye 200 bin liralık tazminat davası açtı. Dava 4 Mart 2020 tarihinde görülecek.

Twitter hesabından açıklama yapan Sözeri, yazısında aslında Anadolu Ajansı (AA) eleştirisi olduğunu belirtti:

“Seçim kampanyaları süresince hükümete yakın medya kuruluşları çok agresif yayıncılık yaptı”

Medyascope’a konuşan Ceren Sözeri, medya kuruluşlarının nefret söylemine sık sık başvurduğunu belirtti:

“Yazımda seçim kampanyaları süresince hükümete yakın medya kuruluşlarının agresif yayıncılık yaptığını, nefret söylemine sık sık başvurduğunu ve karşı tarafın iddialarına hakaretlerle cevap verdiğini anlattım. Seçim gecesi de hatırlarsanız ATV grubunun bazı yazarları ‘seçimin yenileneceğine’ dair birtakım tweetler atmıştı. Bunun bir manipülasyon olduğu açıktı. Onu yazan, tweet atan yazar daha sonra özür diledi. Dolayısıyla ben böyle bir medya politikasının AKP’ye seçim kazandırmayacağını, aksine seçim kaybettirdiğini anlatmak ve bunu kayda geçmek istedim.”

“Yazdıklarımda hakaret içeren bir cümle yoktuu”

Sözeri yazıda herhangi bir hakaret bulunmadığını ve yazılarında buna özellikle dikkat ettiğini belirtti. Sabah-ATV grubunun çeşitli ihaleler aldığını söyleyen Sözeri, gazetecilere ve medya kuruluşlarına tazminat davası açarak susturmaya çalıştıklarını belirtti. Sözeri şöyle devam etti:

“O yazıda geçen iki cümlelik bir tespit var. Sabah-ATV grubunun sahiplerinin çeşitli ihaleler aldıkları ve seçim kampanyası döneminde yalan haber ve nefret söylemine başvurduklarına dair iki cümle yazdım. Serhat Albayrak’ın da orada yönetici olduğunu, aynı zamanda SETA Vakfı’nın da başında bulunduğunu tespit ettim. Dolayısıyla yazdığım iki cümlede hakaret içeren bir cümle yoktu. Sadece var olan bir iç ilişkileri gösteren tespitten ibaretti.”

Serhat Albayrak’ın ticari itibarının zedelendiği gerekçesiyle ticaret mahkemesine dava açtığını vurgulayan Sözeri, gazetecilerin kendinleri basın özgürlüğü zemininde savunamadığı belirtti ve “Bu bir basın organına, bir medya kuruluşuna eleştiridir. Gazeteciler ve yazarlar bu eleştirileri yapabilir” dedi.  

Ceren Sözeri ile yaptığımız söyleşinin tamamı için:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.