Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Beyaz Saray: “Türkiye yakında Suriye’nin kuzeyine operasyon düzenleyecek, bölgede yakalanan tüm IŞİD militanları Türkiye’nin sorumluluğunda olacak”

Beyaz Saray, Türkiye’nin çok yakında Suriye’nin kuzeyine operasyon düzenleyeceğini duyurdu. Reuters Haber Ajansı, Beyaz Saray açıklamasından kısa bir süre sonra, ABD güçlerinin Türkiye sınırındaki bölgelerden çekildiğini belirtti. YPG’nin de bağlı olduğu Suriye Demokratik Güçleri’nden yapılan açıklamada “ABD sözünü tutmadı” denildi ve olası bir operasyona karşı, bulundukları alanların korunacağı ilan edildi.

ABD askerlerinin çekilmeye başlamasından sonra Rusya’dan da ilk açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini söyledi.

Cenevre’de gazetecilere konuşan Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Krizi için İnsani Yardım Koordinatörü Panos Moumtzis ise “En iyisini umuyoruz ama en kötüsüne hazırlanıyoruz” dedi. Moumtzis olası bir göç dalgasının önlenmesi gerektiğini vurgularken, Suriye’nin kuzeyinde göç başlaması ihtimaline karşı da bir acil durum planı yaptıklarını söyledi.

Beyaz Saray: “Türkiye yakında Suriye’nin kuzeyine operasyon düzenleyecek”

Beyaz Saray’ın gündeme damga vuran açıklamasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında telefon görüşmesi yapıldığı belirtildikten sonra, “Türkiye, çok yakında Suriye’nin kuzeyine uzun süredir planladığı operasyon için harekete geçecek. ABD Silahlı Kuvvetleri, bu operasyonu desteklemeyecek ya da bu operasyona dahil olmayacak” denildi. Beyaz Saray, “IŞİD’in bölgesel “halifeliği”ni bitiren Amerikan birlikleri artık yakın çevrede bulunmayacak” ifadesini kullandı.

ABD hükümetinin, Suriye’de yakalanan IŞİD mensubu vatandaşlarını geri almaları için Fransa, Almanya ve diğer AB ülkelerine baskı yaptığı ancak bu ülkelerin bu kişileri geri almak istemediğinin belirtildiği açıklamada, ABD’nin bu kişileri yıllarca elinde tutmayacağı kaydedildi. Açıklamada, “ABD’nin son iki yıldır bölgede yakaladığı IŞİD savaşçılarından bundan böyle Türkiye sorumlu olacak” denildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bir tweet atarak “Bölgeyi teröristlerden temizleyerek ülkemizin bekasını ve güvenliğini sağlamaya kararlıyız” dedi:

İletişim Başkanlığı dün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump arasında bir telefon görüşmesi yapıldığını duyurmuş, açıklamada güvenli bölgenin konuşulduğu ve “ABD askeri ve güvenlik bürokrasisinin, iki ülke arasında sağlanan mutabakatın gereklerini yerine getirmemesinden duyulan rahatsızlığın” dile getirildiği bildirilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.