Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Prostetiğin estetiği : “Yapay zekânın modern mimarideki estetik sonuçları”

Prostetik zekanın, yani vücuda ek olan zekânın, geleceğin tasarımını derinden etkileyeceği teziyle yola çıkan “Prostetiğin Estetiği” sempozyumu eylül ayının sonunda New York‘ta bulunan Pratt Enstitüsü‘nde gerçekleştirildi.

Serginin küratörleri, prostetik kavramını, “Mekanik protezlerin aksine, zihinsel kabiliyetlerimizi arttıran her çeşit cihazı anlatan bir terim. Bu Parkinson hastası olan bazı insanların kullandığı beyin elektrodlarından, akıllı telefonlara kadar neredeyse tüm cihazları kapsıyor” şeklinde açıklıyor.

Sempozyumda bir tarafta genç mimarların eserleri sergilenirken, bir tarafta mimari akademiyasından konunun uzmanı isimler tarafından panel düzenlendi. Panele katılan mimarlar arasında, Yale Üniversitesi’nin Dekan Yardımcısı Mark Gage, Pratt ve Pennsylvania üniversitelerinden Karel Klein, Ferda Kolatan ve Kutan Ayata; Pennsylvania Üniversitesi’nden Andrew Saunders ve California Berkeley Üniversitesi’nden Neyran Turan bulunuyor.

Sempozyum, aynı zamanda serginin de küratörleri olan ve New York’ta çalışan Pratt mezunu dört genç türk mimar Ceren Arslan, Irmak Çiftçi, Can İmamoğlu ve Alican Taylan tarafından düzenlendi. 

Sempozyumda çağdaş teknolojilerin tasarım sürecindeki etkisi ve sebep oldukları estetik sonuçları ele alındı. Sergide yer alan projeler, Mimar Sinan ve İTÜ de dahil olmak üzere Princeton, SCI-Arc, Bartlett, Viyana Uygulamalı Sanatlar gibi birçok uluslararası mimarlık okulunun öğrencilerinden, yeni mezunlardan ve genç akademisyenler arasından seçildi. Sergide 14 okuldan, 32 projeyle toplam 49 katılımcı yer aldı.

“Dijital kavramına bağlılığın düşüncede bir geri adım olduğunu savunuyoruz ve teknolojik araçların, geniş olarak zekâ protezi olarak anlaşılmasında özgürleştirici bir potansiyel görüyoruz”  

Sergi New York’ta Pratt Enstitüsü’nün Siegel Galerisi’nde ekim sonuna kadar ziyaret edilebiliyor. 

(Fotoğraflar: Zeynep Arolat)

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.