Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Demokrasi için Birlik toplantısına valilik engeli: “Demokrasi ve hukuk mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz”

Demokrasi için Birlik Hareketi’nin (DİB), Şişli Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi’nde, kayyum atanan illerin belediye başkanlarının da katılımıyla gerçekleştirilecek olan, anayasa ve hukuk dışı kayyum atamalarıyla ilgili toplantı İstanbul Valiliği tarafından yasaklandı.

Toplantının yasaklanması üzerine DİB, bir basın açıklaması düzenledi. Yapılan açıklamada, “Demokrasi ve hukuk mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz. Yasaklara, baskılara rağmen ülkemizin barış ve refah içinde yaşayacağı günlere inancımız tam” denildi.

Basın açıklamasında yerlerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Selçuk Mızraklı, Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Bedia Özgökçe Ertan ile Mustafa Avcı, eski AİHM Yargıcı Rıza Türmen, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan ile EMEP Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, Halkevleri Eş Genel Başkanı Nuri Günay, sendika ve kitle örgütü temsilcileri katıldı ve konuşmalar gerçekleştirildi.

DİB tarafından yapılan basın açıklaması şöyle:

Değerli Basın Emekçileri,

İktidarın hukuk ve anayasa dışı saldırıları savaş bahanesiyle artarak sürüyor. Demokrasi için Birlik tarafından kayyım atanan illerin eş başkanlarının katılımıyla düzenlenecek olan kapalı salon etkinliği yasaklandı. Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi tarafından güvenceye alınmış toplantı ve ifade özgürlüğü hakkı, bir kez daha çiğnendi. Önce seçme ve seçilme hakkını ihlal ettiler. Diyarbakır, Mardin, Van, Kulp ve Karayazı’da halkın seçtiği belediye başkanlarının yerine kayyım atadılar. Toplumsal muhalefetin tek ses olarak karşılarına dikildiğini görmeye de tahammül edemediler, barışçıl bir toplantıyı yasakladılar. Bu hukuk dışı uygulamalar nedensiz değil. 31 Mart ve 23 Haziran’da tek adam rejimini yenilgiye uğratan ittifakı parçalamak istiyorlar. Bu amaca ulaşamadılar, ulaşamayacaklar.  Susmayacağız… Yorulmadan, bıkmadan söylemeye devam edeceğiz. Kayyım atamaları hukuk ve anayasa dışıdır. Toplumsal muhalefete düşen görev bu yasadışı uygulamaya kararlılıkla karşı çıkmaktır. Tek adam rejiminin kalıcı bir şekilde tasfiyesi, toplumsal muhalefetin demokratik ilkeler etrafında birleşmesiyle mümkündür.  Kararlıyız, umutluyuz! Demokrasi ve hukuk mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz. Yasaklara, baskılara rağmen ülkemizin barış ve refah içinde yaşayacağı günlere inancımız tam.  Talep ediyoruz; Anayasaya aykırı yasak ve baskılar son bulmalıdır. Yasaklara bahane yapılan sınır dışı operasyonlar yerine, sorunlar barışın ve hukukun diliyle çözülmelidir…”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.