Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

WhatsApp, İsrailli siber güvenlik şirketine casusluk davası açtı: “Çevrimiçi insan haklarını korumak adına kesinlikle emsal teşkil edecek”

WhatsApp, İsrailli siber güvenlik firması olan NSO Groupa, şirketin mesajlaşma hizmetini geniş kapsamlı casusluk için kullandığı gerekçesiyle dava açtı.

Sosyal iletişim şirketi WhatsApp‘ın iddiasına göre, NSO Group Amerikan yasalarını ihlal eden bir dizi siber saldırıdan sorumlu. The Guardian’ın haberine göre şirket, mahkemeye verdiği dilekçede, NSA Group’un uygulama üzerinden 20 ülkede, aralarında 100 gazeteci ve insan hakları aktivistinin de bulunduğu 1400‘den fazla kişiyi izlediğini öne sürdü.

WhatsApp sözcüsü, geliştirilen bu casusluk uygulamasının WhatsApp arama özelliği üzerinden sızdığını belirtti.

İddiaya göre NSO Grup, WhatsApp takibini geliştirdiği Pegasus isimli yazılımla yapıyor. Bu yazılım sayesinde, cihazların konumlarının yanı sıra, ses ve kamera kayıtları da elde edilebiliyor. WhatsApp, Pegasus’un verilerine eriştiği kullanıcıları mesajla uyardıklarını ve WhatsApp uygulama servislerinin NSO Group‘a kalıcı olarak yasaklanmasını talep ettiklerini açıkladı.

2010 yılında Şalev Hulio ve Omri Lavie adlı iki İsrailli girişimci tarafından kurulan NSO Group’un sicili kabarık. Pegasus yazılımının, Cemal Kaşıkçı cinayetinden Meksikalı gazetecilerin öldürülmesine kadar çok sayıda tartışmalı olayda, siyasi amaçlarla kullanıldığı öne sürülüyor.

Amerikan istihbaratının gizli belgelerini ifşa ettiği için yıllardır ülkesine dönemeyen ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) eski çalışanlarından Edward Snowden, Kasım 2018’de Pegasus’un, Cemal Kaşıkçı’yı takip etmek için kullanıldığını söyleyip NSO’yu “dijital hırsızlık araçlarını geliştiren” bir şirket olarak tanımlamıştı:

“Eğer NSO Pegasus teknolojisini geçmişi insan hakları ihlalleriyle dolu Suudi Arabistan’a satmamış olsaydı Cemal Kaşıkçı şu an hayatta olabilirdi. NSO grubu hayat kurtardığını söylüyor ama çalışmaları tehlikeli, benimle aynı fikirde olsanız da olmasanız da kanıtlar tam tersini söylüyor.”

Meksikalı araştırmacı gazeteci Javier Valdez 2017’de öldürüldükten sonra, ülkenin önde gelen gazetecileri, eski Devlet Başkanı Enrique Peña Nieto’nun kendilerini Pegasus yazılımı aracılığıyla hedef aldığını iddia etmişti. New York Times gazetesi de, Meksika hükümetlerinin 2011’den beri NSO’dan 80 milyon dolar tutarında casus yazılımı satın aldığını ortaya çıkarmıştı.

NSO daha önce de Uluslararası Af Örgütü tarafından, bir çalışanları aleyhine Suudi Arabistan hükümetinin casusluk faaliyetlerine yardım etmekle suçlanmıştı.

İnsan hakları açısından emsal teşkil ediyor

Kanada’nın Toronto Üniversitesi bünyesindeki araştırma kuruluşu Citizen Lab, 2018 yılında yayımladığı bir raporda, bu casus yazılımın en fazla kullanıldığı ülkeler arasında Türkiye’yi de saymıştı. Citizen Lab’dan yapılan açıklamada, WhatsApp’ın açtığı davanın, çevrimiçi insan haklarını korumak adına atılmış büyük bir adım olduğu ve emsal teşkil edeceği belirtildi.

NSO’dan yapılan açıklamada ise, şirketin bilgisi dahilinde hiçbir kişinin doğrudan hedef alınmadığı, yazılımların suç ve terörle mücadele amacıyla devlet kurumlarına verildiği öne sürüldü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.