Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere seçimleri: Johnson ile Farage arasında gayri resmi “seçim ittifakı”

İngiltere’de 12 Aralık’ta yapılacak erken seçim öncesinde, aşırı sağcı Brexit Partisi’nden iktidardaki Muhafazakâr Parti’ye destek geldi. Brexit Partisi lideri Nigel Farage, 2017 seçimlerinde Muhafazakâr Parti adaylarının kazandığı 317 seçim bölgesinde aday göstermeyeceklerini, ana muhalefetteki İşçi Partisi‘nin kazandığı sandalyelere yoğunlaşacaklarını duyurdu.

Farage, Brexit karşıtı partilerin seçimleri kazanmasını istemediğini ve Başbakan Boris Johnson‘ın Ocak 2020’ye tarihlediği son Brexit vaadinin halkın 2016 referandumunda ortaya koyduğu iradeye uygun olduğunu söyledi.

Muhafazakâr Parti lideri ve Başbakan Boris Johnson, seçim kampanyası için paylaştığı bir videoda, ülkeyi Ocak 2020’de Avrupa Birliği’nden (AB) anlaşmasız olarak çıkarmayı ve AB ile Kanada tarzı bir serbest ticaret anlaşması yapmayı vaat etmişti.

Gelişmeler üzerine İşçi Partisi, Liberal Demokrat Parti ve İskoç Ulusal Partisi’nden, Farage ile Johnson arasında anlaşmasız Brexit için gizli ittifak kurulduğu eleştirisi geldi. Muhafazakârlar ise Brexit Partisi’ne İşçi Partisi ile yarıştıkları yerlerde de aday göstermemeleri çağrısı yapıyor.

İttifakı Trump önermişti

ABD Başkanı Donald Trump, 31 Ekim’de Nigel Farage’ın radyo programına katılmış ve aşırı sağcı siyasetçiye, Johnson ile beraber çalışma tavsiyesinde bulunarak, “Harika olabilecek bir şeyler yapacak bir noktaya geleceğinizi biliyorum. Eğer bir araya gelirseniz bu durdurulamaz bir güç olur” demişti.

Trump’ın bu açıklaması üzerine, AB’den anlaşmasız ayrılığı savunan Farage da 1 Kasım’da Johnson’a “Brexit ittifakı” kurmayı teklif etmiş, Başbakan Johnson ise Muhafazakâr Parti dışındaki partilere oy vermenin Brexit’i riske atacağını savunarak teklifi üstü kapalı reddetmişti.

Trump ayrıca, İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn‘in İngiltere için kötü bir tercih olduğunu söylemiş, ABD Başkanı’nın bu açıklamaları, Corbyn tarafından “seçime müdahale” olarak nitelendirilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.