Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul Şehir Üniversitesi’nden basın açıklaması: “Bize borçlu gibi muamele edin, suçlu gibi değil”

İstanbul Şehir Üniversitesi yönetimi, son günlerde medyada yer alan Halkbank’ın malvarlıklarına el koyması ve hakkında açılan davayla ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

Bilim ve Sanat Vakfı’na ait, Ahmet Davutoğlu’nun da kurucuları arasında yer aldığı İstanbul Şehir Üniversitesi’nin malvarlıklarına Halkbank tarafından el konulmuştu. Konuyla ilgili basın açıklamasında Halkbank’la yaşanan süreç ve üniversite hakkında açılan davalara ilişkin bilgilendirme yapıldı.

Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Ömer Dinçer: “Bu müdahaleyi iyi niyetle değerlendirmek zor”

Basın açıklamasında konuşan İstanbul Şehir Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Ömer Dinçer, Mimarlar Odası’nın açtığı dava bahane edilerek Halkbank’ın konuya dahil olduğunu belirtti: “Bu müdahaleyi iyi niyetle değerlendirmek zor. Bize borçlu gibi muamele edin, suçlu gibi muamele etmeyin. Ya bize hukuki haklarımızı kullanmak için izin verin, sorunlarımızı beraberce çözelim, çünkü borçlarımızı ödeyecek kapasiteye geldik. Yahut da öğrencilerimizi, öğretim üyelerimizi üniversitemizin manevi şahsiyetini mağdur etmeyin, itibarını zedelemeyin, gelip alın, son sözüm bu.”

Olayın siyasi bir boyutunun olup olmadığını soran bir gazeteciye Dinçer, bu yönde herhangi bir bilgisi olmadığını, fakat hukuki hakların kullandırılmamasının farklı yorumlara neden olabileceğini belirterek yanıt verdi.

Basın açıklamasında konuşan İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Çelikcan da dava sürecinin halen devam ettiğini, henüz netleşen bir kararın olmadığını dile getirdi: “Muhataplar dava bitmiş gibi davranıyorlar, fakat biten bir dava yok.”

Ne olmuştu?

Üniversitenin halen içinde bulunduğu Dragos kampüsü 2009 yılında Özelleştirme İdaresi tarafından üniversiteye tahsis edilmiş, 2015 yılında ise devir kararı verilmişti. Geçen bu süre zarfında sendika ve bazı meslek kuruluşları tarafından 16 kez üniversiteye farklı davalar açılmıştı. Bu davalardan 15’i üniversitenin lehine sonuçlanırken, bir dava aleyhte sonuçlanmıştı. Bu dava sebebiyle de Danıştay tarafından arazi tahsisi iptal edilmişti.

TMMOB, İstanbul Şehir Üniversitesi’ne açtığı davayı Danıştay’a taşımış, devir işleminin önce yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiş, fakat sonra bu işlem iptal edilmişti. Dava halen devam ediyor.

Üniversite yönetimi, 2016 yılında Halkbank’tan kampüs inşaatı için kredi almış ve karşılığında sekiz parselden oluşan kampüs arazisini teminat göstermişti. Sözkonusu devir işleminde bir parsel üzerinde yürütmenin durdurulması yönünde karar alınsa da Halkbank, yatırım kredisinin teminatının riske girdiğini öne sürmüş ve kredi limitlerini kullandırtmamıştı. Ayrıca, üniversitenin tüm hesaplarına ihtiyati haciz konulmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.