Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi’nden 12 öğrencinin LGBTİ+ bayrağı açtıkları gerekçesiyle yargılandıkları davanın üçüncü duruşması yapıldı, bir sonraki duruşma 18 Ocak 2022’de

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki rektör ataması protestolarında LGBTİ+ bayrağı açtıkları gerekçesiyle gözaltına alınıp haklarında dava açılan 12 öğrencinin yargılandıkları davanın üçüncü duruşması yapıldı.

Boğaziçi Üniversitesi’ne Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasının ardından başlayan protestolarda, 12 öğrenciye okulun Güney Kampüs girişinde LGBTİ+ bayrağı açtıkları gerekçesiyle soruşturma açılmıştı. “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” suçlamasıyla açılan davanın üçüncü duruşması, bugün (13 Ekim) İstanbul 24. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmalardan vareste tutulan öğrenciler mahkemeye katılmazken avukatları salondaydı. Davaya bakan hâkimin ise değiştiği görüldü. 

Avukat Seda Bayram, yargılanan ilk dört kişinin, gökkuşağı bayrağı taşıdığı için durdurulmasının hukuka uygun olmadığını ve sürecin hukuka aykırı başladığını söyledi. Diğer sekiz öğrencinin de faaliyetlerinin ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu anlatarak, öğrenciler hakkında beraat talebinde bulundu. Polisin çektiği kamera görüntülerinin delil olarak kabul edilemeyeceğini, hukuka aykırı olduğunu, sanık haklarını ihlal ettiğini ve dosyaya konulamayacağını söyleyen Bayram, görüntülerin bilirkişiye verilmesi yönündeki ara karardan dönülmesini istedi.

Avukat Eylem Kılıç, hiçbir müvekkil açısından suçun unsurları oluşmadığını, dosyada delil olmadığını belirterek beraat talebinde bulundu. 

Avukat İrem Yener, gözaltına alınan ilk dört müvekkilinin gökkuşağı bayrağı taşıyarak yürümelerinin suç unsuru oluşturmadığına, sürecin hukuka aykırı başladığına, en başında hukuka aykırı bir gözaltı işlemi uygulandığına dikkat çekerek derhal beraat talep etti. 

Hâkim, öğrencilerin fotoğraflarının dosyaya gönderilmesi için gerekli yazışmaların yapılmasına karar verdi. Derhal beraat talebinin daha önceki duruşmada reddedildiği gerekçesiyle bu konuda karar verilmesine yer olmadığına hükmeden hâkim, dosyadaki görüntü ve resimlerin bilirkişiye verilmesini istedi. Gelecek duruşma 18 Ocak 2022 saat 10.20’de.

Ne olmuştu?

1 Şubat’taki eylemde Güney Kampüs’ün ana giriş kapısı üzerinde LGBTİ+ bayrağı açan bir öğrenci hakkında üniversitede disiplin soruşturması başlatılmıştı. Soruşturmanın yapılacağı 25 Mart’ta, soruşturma açılan öğrenciye destek için Güney Kampüs’ten Kuzey Kampüs’e geçen dört öğrenci, ellerindeki LGBTİ+ bayrakları gerekçe gösterilerek gözaltına alınmıştı. Arkadaşlarının gözaltına alınmasına tepki gösteren sekiz öğrenci de Kuzey Kampüs girişinde gözaltına alınmıştı.

12 öğrenci hakkında “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” suçunun düzenlendiği 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 32/1. maddesi uyarınca altışar aydan üçer yıla dek hapis cezasıyla cezalandırılmaları istemiyle iddianame hazırlanmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.