Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi’nden 12 öğrencinin LGBTİ+ bayrağı açtıkları gerekçesiyle yargılandıkları davanın ilk duruşması yapıldı, bir sonraki duruşma 28 Haziran’da

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki rektör atama protestolarında LGBTİ+ bayrağı açtıkları gerekçesiyle gözaltına alınıp haklarında dava açılan 12 öğrenci hakkındaki davada hâkim, imza şeklindeki adli kontrolleri kaldırırken yurtdışına çıkış yasağının sürmesine karar verdi.

Boğaziçi Üniversitesi’ne Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasının ardından başlayan protestolarda, okulun girişinde LGBTİ+ bayrağı açtıkları gerekçesiyle soruşturma açılan ve gözaltına alınan 12 öğrenci hakkında “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması İstanbul 24. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmada kimlik tespiti yapıldı, derhal beraat talebi reddedildi. İmza şeklindeki adli kontroller kaldırılırken yurtdışına çıkış yasağı şeklindeki adli kontrollerin devamına karar verildi.

Adliye çevresinde eylem yasağı

Duruşma öncesi adliye önünde açıklamada bulunulacağı bildirilmişti. Kağıthane Kaymakamlığı, adliye meydanı ve çevresindeki eylemleri bir günlüğüne yasakladığını açıkladı. Adliye çevresi polis bariyerleri ile çevrildi.

Duruşma öncesi Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Kulübü adına yapılan açıklamada şu ifadeler öne çıktı:

“25 Mart günü ellerinde gökkuşağı bayrağıyla kampüsümüzün önünde usulsüzce ve haksızca gözaltına alınmış arkadaşlarımızın asla yalnız yürümeyeceğini haykırmak için toplandık. Onların bizlerle gösterdiği dayanışmanın bizim cesaretimizi ve birliğimizi nasıl kuvvetlendirdiğini öğreneceksiniz ve bizi korkutmaya çalıştıkça karşınızda bir çığ gibi büyüyen bu direnişin çok yakında altında kalacağınızı göreceksiniz.

Bizi kendimiz olmaktan bir gün bile alıkoyamayacaksınız. Gökkuşağını gökyüzünden silmek ne bir bulutun ne bir rüzgarın ne de faşist diktanın elinden gelir. Tüm renklerimizle parlamaya devam edeceğiz ve sizlerin üzerimize bir set gibi çekmeye çalıştığı karanlığı boğacağız. Varoluşumuz yasaklanamaz, LGBTİ+’lar susturulamaz ve gökkuşağı yargılanamaz!”

Derhal beraat talebi reddedildi

Duruşma salonunun sanıklar için üç, izleyiciler için beş sandalyenin ayrıldığı küçük bir salon olması ve mahkemenin üçer dakika ara ile 21 duruşması olması sebebiyle avukatların duruşmadan önce yaptıkları büyük salon talebi karşılık bulmadı.

12 öğrenci ve avukatları duruşma salonunda yer aldı. Avukatlar, sanık sayısı, müdafi sayısı ve savunmaların uzun yapılmak istenmesi, bugün başka duruşmaların olması, koronavirüs tedbirleri nedeniyle sadece kimlik tespiti yapılması ve savunmaların gelecek celsede alınması yönünde talepte bulundu. 

Kimlik tespitinin ardından avukat Levent Pişkin, suçun oluşmadığını belirterek derhal beraat talebinde bulundu. 

Hâkimin iddianameyi okumasının ardından tüm sanık avukatları adına söz alan Pişkin, dört aydır haftada bir imza şeklinde süren adli kontrolün cezalandırmaya döndüğünü, derhal kaldırılmasını talep etti. Savcı ise adli kontrollerin devamını istedi.  

Mahkeme başkanı imza şeklindeki adli kontrol kararının kaldırılmasına, yurtdışına çıkış yasağı şeklindeki adli kontrol kararının devamına karar verdi. Derhal beraat kararı talebini ise reddetti.

Gelecek duruşma 28 Haziran’da 24. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda, 10.30’da yapılacak.

Ne olmuştu?

Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs’ün giriş kapısında LGBTİ+ bayrağı açtığı için hakkında disiplin soruşturması açılan öğrenciyle birlikte 25 Mart’ta soruşturmanın yapılacağı kampüse giderken, “gökkuşağı bayrağı açtığı” gerekçesiyle dört öğrenci gözaltına alınmış, gözaltıları protesto eden sekiz öğrenci de onların ardından gözaltına alınmıştı.

12 öğrenci hakkında “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” suçunun düzenlendiği 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 32/1. maddesi uyarınca altışar aydan üçer yıla dek hapis cezasıyla cezalandırılmaları istemiyle iddianame hazırlanmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.