Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Otizmli çocukların aileleri çocukları için seslendi: “Ayrıştırma, kaynaştır”

Otizmli aileleri bugün Aksaray’da yaşanan ayrımcılık olayını ve otizmli çocukların sorunlarını duyurmak için buluştu. Aileler “Otizm eylem planı uygulansın” çağrısı yaptı.

Otizmli aileleri bugün İstanbul Şişli’de bulunan Cevahir Alışveriş Merkezi önünde bir araya geldi. Aileler, Aksaray’da bir ilköğretim okulunda otizmli öğrencilerin maruz bırakıldığı ayrımcılık olayını ve otizmli çocukların sorunlarını dile getirdi. Aileler “Otizm eylem planı uygulansın, ‘ayrıştırma kaynaştır’ anlayışı, spor okulları istiyoruz, alandışı değil özel eğitimci istiyoruz” dövizleriyle taleplerini dile getirdi.

Amaçlarının, çocuklarının sesi olmak olduğunu ve otizmli çocuklara sahip olan aileler olarak bir araya geldiklerini belirten aileler, çocuklarına bakım verdikleri için bazı ailelerin bu buluşmaya gelemediklerini, onlar adına da burada olduklarını söyledi. Ailelerin talepleri arasında otizmli çocukların aldığı eğitimlerin iyileştirilmesi, gölge öğretmenlerin devlet destekli olması, bakım evlerinin sayısının artırılması vardı.

“Bana bir şey olursa çocuğuma kim bakacak?”

Basın açıklamasını otizmli çocuklara sahip aileler adına Sevda Yılmaz okudu. Açıklamada, Aksaray’da yaşanan olayın münferit bir olay olmadığına, otizmli ailelerinin bu ve benzeri olayları çok sık yaşadıklarına değinildi. Çözümün devlet sayesinde olacağına işaret edilen açıklamada, “‘Bana bir şey olursa çocuğuma ne olacak’ sorusunu her gün sorduğumuz zorlu sürecin bir nebze rahatlığa kavuşması devlet sayesinde çözüme ulaşacaktır. Umut ediyoruz ki çağrılarımız bu sefer sonuçsuz kalmayacaktır.

“Kimse eğitim hakkında mahrum bırakılamaz”

Okullarda otizmli öğrencilere alan mezunu eğitmenler yerine 80 saatlik eğitim sertifikası alan branş öğretmenlerinin eğitim verdiğini, bu durumun çocukları olumsuz etkilediğini belirten aileler, eğitimde gerekli düzenlemelerin yapılmasını talep etti: “Anayasada ‘Kimse eğitim hakkından mahrum bırakılamaz’ maddesinin altını çizerek verilen ders saatlerinin yetersizliği çocuklarımızda ciddi gerilemelere sebep olduğunu belirtir, gerekli düzenlemenin yapılmasını önemle arz ederiz.”

“Mezun olan çocukların durumu kötüleşiyor”

18 yaşında okuldan mezun olan otizmli çocukların durumuna değinen Rahime Polat şunları söyledi: “Bu sene 18 yaşına girecek bir çocuğum var. Mezun olacak ve bundan sonra ne olacak, eve mi kapanacak? Mezun olan arkadaşların çocukları evde kalıyor. İmkanı olanlar özel okullara verebiliyor ama durumu olmayanlar evde kalıyor, çocukların durumları daha da kötüleşiyor.”

“Otizmli aileler olarak yoklar içinde var olmaya çalışıyoruz”

İkiz çocuklarından biri otizmli olan Mari Kasparyan da şunları dile getirdi: “Bizim okulumuz yok, hastanemiz yok, bakımevimiz yok. Bizden sonra çocuğumuza kim bakacak? Gündüz ve gece çocuğumuzu bırakacak bir yerimiz yok. Biz bu yoklar içinde otizmli aileler olarak var olmaya çalışan bir grubuz.”

“Çocuklarımız için kaynaştırma eğitimi istiyoruz”

Otizmli çocuk annesi olan Binnur Uzun kaynaştırma eğitimi talebine değinerek şöyle konuştu: “Kaynaştırma eğitimi istiyoruz. Benim oğlum hiç konuşamıyordu. Kaynaştırma eğitimi gördüğü için aspergerli oldu, çok ağır otizmliydi. Şu anda çok düzeldi. Konuşabiliyor, matematiği yapabiliyor. 18 yaş üstü çocuklarda eğitim daha fazla olması gerekiyor. Aksi takdirde öğrendiklerini unutuyor çocuklarımız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.