Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2. Dünya Savaşı’nda kaybolan Amerikan denizaltılarından birinin kalıntılarına ulaşıldı

75 yıldır kayıp olan Amerikan denizaltısı Grayback, Japonya’nın Okinawa adası yakınlarında 1400 feet derinlikte bulundu. Denizaltının kalıntılarına ulaşılmasıyla 75 yıllık bir gizem çözülecek, 80 Amerikalı denizcinin yakınları sonunda neler olduğunu öğrenecek.

Yıllardır süren araştırmalara rağmen yanlış bilinen koordinatlar nedeniyle Grayback’in kalıntılarına ulaşılamıyordu. Bu da Japon Savaşı kayıtlarının yanlış tercüme edilmesinden kaynaklanıyordu.

Denizaltı araştırmacısı Tim Taylor, yürüttüğü “Kayıp 52” isimli projeyle İkinci Dünya Savaşı’nda kaybolan 52 Amerikan denizaltısının enkazına ulaşmaya çalışıyor.

Taylor ve eşi Christine Dennison, “Kayıp 52” projesiyle kayıp denizaltılara ne olduğunun peşine düştü. Taylor’a göre ellerindeki veriler, İkinci Dünya Savaşı sürecinde kaybolmuş 52 Amerikan denizaltısından 47’sinin enkazına ulaşabileceklerini gösteriyor.

75 yıllık gizem

Grayback denizaltısıyla ilgili gizem 28 Ocak 1944’te başladı. İkinci Dünya Savaşı tarihinin en çok bilinen denizaltılarından Grayback bir görev sırasında üç hafta kayboldu ve sonra geri döndü. Ancak bu sırada Amerikan donanması, Grayback’i kaybolmuş olarak sınıflandırdı. Savaştan sonra donanma, savaşta kaybolan 52 denizaltı ile ilgili bilgileri bir araya getirdi. Kayıp denizaltıların koordinatları saptanmaya çalışıldı.

Grayback’in de açıkdenizde Okinawa’nın 100 mil doğu-güneydoğusunda gözden kaybolduğu tespit edilmişti. Japon Savaşı ile ilgili kayıtlardaki sorunlu tercüme, Grayback’in gözden kaybolduğu koordinatlarda bir kayma yaşanmasına sebep oldu. Geçen yıla kadar da bu yanlışlık keşfedilmedi. Taylor ve ekibi Japon Savaşı ile ilgili kayıtları incelerken araştırmacı Yutaka Iwasaki’nin dikkati tercüme yanlışlığını ortaya çıkardı.

Iwasaki, Naha, Okinawa’da deniz hava üssündeki 27 Şubat 1944’e ait radyo kayıtlarında Grayback’e saldırının nerede olduğuna dair enlemin ve boylamın net bir biçimde belirtildiğini söylüyor. Bu kayıtlarla 1949 yılına ait donanma kayıtlarında uyumsuzluk bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.